1,5 l tej
5 tojás
5 ek cukor
1 rúd vanília (ha nincs, jó 2 cs. vaníliacukor vagy vanília aroma)
1 db narancs héja
A tojás sárgákat 4 ek cukorral fehéredésig keverjük és adjuk hozzá a vaníliát. Rúd esetén kaparjuk ki a belsejét. Forraljuk fel a tejet lassú tűzön a narancshéjjal (csak a sárga részét vágjuk bele) és közben verjük fel a tojásfehérjét a maradék 1 ev cukorral. A gyöngyöző tejbe (melyből kivesszük a narancshéjat) apránként kanállal szaggassuk bele a fehérjét és oldalanként 1-1 percig főzzük. Szitára téve csöpögtessük le.
A tejet lehúzzuk a tűzről és merőkanállal apránként öntsük a tojássárgájához kevergetés közben. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük folytonos kavargatás mellett, amíg kissé besűrűsödik.
A tojáshab alatt összegyűlt tejet is öntsük bele a szószba! A habot szaggathatjuk fagyi kanállal is, úgy szép gömböket kapunk.
Tetejét díszíthetjük csepp fahéjjal, csokoládéval, akár narancslikőrrel.
50 dkg lisztet összegyúrok 30 dkg cukorral, 10 dkg vajjal, 1 csomag sütőporral, késhegynyi szódabikarbónával és 2 db tojással. 3 db lapot sütök. A töltelékhez valókat összekeverem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a margarint elmorzsolom a lisztel, majd hozzá adom a többi anyagot. Egy órát hűtőben pihentetem letakarva. Utána késfok vastagságúra nyújtom, és 8-10 sm átmérőjű korong...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a lekvárt és jól elkeverjük. A zsemléket ujjnyi szeletekre vágjuk. A tojásokat felverjük 5 dkg cukrokkal, majd a te...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, a liszthez adjuk (A), majd apránként hozzáöntjük a tejet (B), és kézi vagy elektromos habverővel simára-c...
Elkészítési idő: 20 perc+ pihent Nehézség: Könnyű