Asztali só, Borsikafű, Babérlevél, Csöves paprika, Szemes bors, Torma, Birsalma
A káposztát (kb 6 kiló) legyalulom egy nagyobb edénybe majd kb 2% asztali sóval behintem.
Hagyom állni kb fél órát.
A borsikafüvet egy 5 literes üvegbe teszem és egy kevés vízzel leforrázom, ha kihűlt elkezdem a káposztát berakni az üvegbe. Rétegenként teszek hozzá babért, szemes borsot, csöves paprikát, tormát és vagy birsalmát. Minden réteget alaposan lenyomkodom hogy a levegőt kipréseljem a káposzta közül. Ha felesleges lé képződik azt leöntöm egy tálba. Amikor megtelt az üveg leszorítvóval lezárom és felöntöm hogy ellepje, szoba hőmérsékletem hagyom 2-3 napig ha habzik azt tiszta kanállal leszedem a levet mindig pótolom. Fóliával lezárom és hűvös helyre teszem kb 3 hét múlva kész, használható finom és vitamindús ételt kapunk.
Felbontás után ha nem fogy el vigyázz hogy mindig legyen rajta sós lé 1 liter víz 1 evőkanál só.
Minden zöldség folyamatosan belerakható. Hagyma apró egészbe,uborka,zöld paradicsom,karfiol rózsákra szedve,sárgarépa szeletelve,almapaprika.
Elkészítési idő:A káposzta felső burkoló leveleit leválasztjuk. A fej káposztát 8 részre vágjuk, a torzsa maradványokat lenyessük. A céklát megpucoljuk és karikákra vagy fél karikákra szeljük....
Elkészítési idő: 0,5 óraA fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, stb. Ahogy fogy, lehet pótolni. 1 évig folyam...
Elkészítési idő:Az üveg aljába helyezzük a kaprot, a tornát, a babérlevelet és a fűszereket. A dörzsivel alaposan megmosott kicsi uborkákat szorosan beállítják az üvegbe. A felöntőlevet felforra...
Elkészítési idő: 1 óra