• 0,5 kg Liszt
• 2 dkg Élesztő
• 1 dl Tejföl
• 2-3 ek fehér bor
• 35 dkg Darált tepertő
• 5 dkg Zsír
• Langyos tej
• Só, Bors
Az élesztő 1 dl langyos tejben felfutatjuk, Ha felfutott elkeverjük a liszttel, sóval, borral, 5dkg zsírral, tejföllel és a szükséges mennyiségű tejjel, és rétestészta állagúvá gyúrjuk.
Jól kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a tepertőt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé elapítjuk, 3 részbe egymásra hajtjuk, ½ órát langyos helyen pihentetjük. Utána újra kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk, hajtogatjuk. 3x nyújtjuk ki ½ ½ óra pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra nyújtva tetejét megrácsozzuk késsel, és kiszaggatjuk kb. 3 cm-es pogácsa szaggatóval. Tetejét megkenjük tojással.
Előmelegített 170-180 c° sütőben 15-20 percig sütjük.
Fontos:
• 3x hajtogatni!
• Előmelegíteni a sütőt!
A tészta hozzávalóiból könnyű kalács tésztát dagasztok. A bedagasztott tésztát nem kelesztem, csak egy ruhával letakarva 30 percig pihentetem.Ezalatt a sikér szálak megnyúlnak és...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. Az élesztőt egy evőkanál cukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk. 2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, a csipetnyi sót, a ma...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű65 dkg lisztbe keverek 10 gr sót. Mélyedést vályok bele, ebbe rakok 2,5 dkg élesztőt, 5 gr cukrot, 4 dl langyos tejet, 20 gr vajat. Alaposan kidagasztom, ha kell adok hozzá még lis...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA cukrot a langyos tejjel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, a közepébe ütjük a tojásokat és beleöntjük a kefireket. A felfutt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű