• 0,5 kg Liszt
• 2 dkg Élesztő
• 1 dl Tejföl
• 2-3 ek fehér bor
• 35 dkg Darált tepertő
• 5 dkg Zsír
• Langyos tej
• Só, Bors
Az élesztő 1 dl langyos tejben felfutatjuk, Ha felfutott elkeverjük a liszttel, sóval, borral, 5dkg zsírral, tejföllel és a szükséges mennyiségű tejjel, és rétestészta állagúvá gyúrjuk.
Jól kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a tepertőt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé elapítjuk, 3 részbe egymásra hajtjuk, ½ órát langyos helyen pihentetjük. Utána újra kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk, hajtogatjuk. 3x nyújtjuk ki ½ ½ óra pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra nyújtva tetejét megrácsozzuk késsel, és kiszaggatjuk kb. 3 cm-es pogácsa szaggatóval. Tetejét megkenjük tojással.
Előmelegített 170-180 c° sütőben 15-20 percig sütjük.
Fontos:
• 3x hajtogatni!
• Előmelegíteni a sütőt!
A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepéb...
Elkészítési idő:Elkészítés A töltelékeket a diós-mákos tekercs töltelékéhez hasonlóan készítsük el, keverjük bele a morzsát, a megtisztított, leforrázott, megszárított mazsolát és a vajat. A cukr...
Elkészítési idő:Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl cukros tejben, és letakarva felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a közepébe ütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt...
Elkészítési idő: