Tésztához: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 1 dl étolaj.
A töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 üveg magozott meggy. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír.
A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel megszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut. Közben az étolajat a liszt szélére, körben ráöntjük, közepébe pedig két tojást ütünk. A megkelt cukros élesztővel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép sima lett lelisztezzük, letakarjuk, és fél óráig pihentetjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán nyolc egyforma részre szétvágjuk. Ezeket egyenként téglalap alakban kisodorjuk. Kevés olajjal átkenjük, és az alsó szélére hosszában, vékony sorban tölteléket halmozunk. Ennek tetejét kirakjuk meggyszemekkel, és feltekerjük a tésztát. Két végét kiigazítjuk (levágjuk), majd konty (csiga) alakban feltekerjük. Zsírpapírral borított tepsibe helyezzük, majd a többi cipót is ugyanígy elkészítjük. Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Amikor elkészült, még forrón zsírral is kenjük meg, hogy szép fényes, és puha legyen.
Elkészítettük ezt az áltam csak univerzális tésztának hívott receptet. A következőket csináltuk: Tegnap reggel egy kemény kovászt készítettünk amit 24 órán keresztül, hűtőben pihe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet megmelegítjük. A lisztet beleszitáljuk egy tálaba, a közepébe készítünk egy mélyedést. Ide beletesszük a cukor felét és az élesztőt, és leöntjük annyi tejjel, hogy ellepje....
Elkészítési idő: 3 Nehézség: NehézA vaj kivételével mndent összedolgozunk. Amikor szépen összeállt a tészta 5 dkg olvasztott vajat csorgattam bele, szép lassan. A közepesen kemény tésztát 45 percig hagytam kelni,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLegutóbbi munkám: Gyümölccsel töltve kelt tészta! Recept: 60 dkg liszt, 2-3 evőkanál porcukor, 2 tojássárgája, csipet só, kb. 10 dkg olvasztott ráma, 2 evőkanál tejföl, 4 dkg élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű