50 dkg liszt
Kb 2-3 dl tej
1 csomag száritott élesztő (7 -10 gramm)
Vagy 20-30 gramm friss élesztő
5 dkg cukor
4 tojássárgája
Csipet só
És turpisság Kotányi Veggie Sweet füszerkeverékből egy kevés
50 gramm vaj
Kb 1 dl langyos tejbe keverd el alaposan a cukor felét, majd ha ezzel megvagy szórd bele az élesztőt (instant és rendeset is) és szórd meg a tetejét egy kevés lisztel.
Egy tálba szórd bele a lisztet csipet sót a maradék cukrot, és a fűszerkeveréket már ha használod.
Keverd össze közepére egy kisebb lyukat majd a 4 tojássárgája, és az élesztő,
Öntsd hozzá a maradék tejet kb 1 dl és kezd el gyúrni, állagtól függően a maradék tej vagy éppen lisztet adj hozzá, hogy egy szép selymes puha tapintású, édeskés, élesztős illatú tésztát kapj.
Ha ezzel megvagy vedd ki a tálból és az asztalon kezd el dagasztani, gyúrni egy jó 10-20 percig.
Miután meguntad, már izzadsz és kiabáltál vele, lisztezd be az edény alját jöhet bele a tészta, szórd meg lisztel be is vághatod akár és tedd meleg helyre 1 órára.
Ha ezzel megvagy lisztezett felületre borítsd ki nyújtsd ki Ujjnyi kb 1,5 cm vastagra szaggasd ki és nyomj bele a közepébe egy lyukat.
Takard le őket hagyd állni egy kicsit majd 170 fokos olajba a lyukas tetejükkel lefele fedő alatt 1-2 percig süsd, utána fordit és fedő nélkül még egy 1-2 perc.
Ha készen van szórd meg őket bőségesen porcukorral, lekvárt bele és degeszre evés :D
Én még egy 1 csomag vaniliás cukrot is hajitottam bele
Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, az egyik felét nagyon vékonyan, alaposan kenj...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűÖsszedolgozom a tésztát, letakarva 45 percig kelesztem. Fél ujjnyi vastagra kinyújtom lekenem olajjal és megszórom reszelt sajttal. Szorosan feltekerem, a két végét ráhajtom, pih...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűTejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben, amibe teszünk 1 kávéskanál cukrot. A többi hozzávalót (a tej kivételével) egy nagy tálba tesszük, és ha az élesztő felfutott, az...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes