A tészta hozzávalói:
- 315 g teljes kiőrlésű liszt
- 135 g finomliszt
- 185 g vaj vagy margarin
- 125 g 1:4 édesítő
- 15 g élesztő
- pici só
- 1 tojássárgája
- 50 g habtejszín
- 100 ml víz
A diós töltelék hozzávalói:
- 200 g darált dió
- 31 g 1:4 édesítő
- 40 g cukormentes, teljes kiőrlésű darált keksz
- 125 g forró víz
A mákos töltelék hozzávalói:
- 200 g darált mák
- 31 g 1:4 édesítő
- 40 g cukormentes, teljes kiőrlésű darált keksz
- 125 g forró víz
- 1 citrom reszelt héja
👉A liszteket átszitáljuk és a vajjal összemorzsoljuk.
👉Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot és összegyúrjuk a tésztát (az élesztőt is csak simán beletesszük, nem szükséges futtatni). Kb. 1 órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
👉Eközben elkészítjük a tölteléket.
👉A diót a keksszel összekeverjük. A vizet felforraljuk és az édesítőre öntjük majd feloldjuk benne. Ráöntjük a dióra, kikeverjük és félretesszük.
👉A mákot a keksszel és a citromhéjjal kikeverjük. A vizet felforraljuk és az édesítőszerre öntjük. Megvárjuk míg feloldódik és a mákhoz adjuk. Kikeverjük és félretesszük.
👉A tésztát a hűtőből kivéve kinyújtjuk.
👉A diós vagy mákos töltelékből egy kb. 1,5 cm rudat formálunk és a tészta szélétől 2 cm-re rárakjuk.
👉Óvatosan rátekerjük a tésztát és ahol összeér elvágjuk majd alaposan összenyomkodjuk.
👉Az így elkészült rudat tepsire rakjuk. A többi töltelékkel is ugyanígy járunk el (nekem 2 rúd mákos és 2 rúd diós lett).
👉Először tojássárgájával kenjük le őket majd hűtőben 30 percet pihentetjük.
👉Ezután fehérjével is lekenjük őket és újabb 30 percre hűtőbe tesszük.
👉Közben a sütőt 180°-ra előmelegítjük.
👉Ha letelt az idő a rudakat 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk.
👉Egymástól picit távolabb tesszük őket és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Az élesztőt 1 dl langyos, cukrozott tejbe belemorzsolom és felfuttatom. A lisztet a tojással, a tejföllel, a sóval, az olajjal, a felfuttatott élesztővel és a tejjel elkeverem....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKb kb 4 dl víz kenyér állagú tésztát dagasztunk Amikor megkelt a felét téglalap nagyságúra nyújtjuk.Megkenjük pizza krémmel majd keresztbe félbe vágjuk. Az egyik félre szeletelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAkkor jó a fánk tészta, ha olyan lágy, hogy a dagasztótál alján elterült. De azért látni, hogy fel akarja szedni. Sokáig kell dagasztani. Amikor hozzá nyúlunk a tésztához és már ne...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű