menu

Családireceptkönyv.hu

Perec kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt + egy kicsi
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 teás kanál kristálycukor
1 púpos teáskanál só
1 db tojás
10 dkg tejföl
10 dkg sertészsír

Elkészítés:


Egy kisebb edényben 1 dl tejet a cukorral meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a felfutott élesztőt, és a maradék langyos tejjel bedagasztjuk a tésztát. Jó alaposan kidolgozzuk, hogy megfelelő állagú legyen, ekkor hozzáadjuk a zsírt, és azzal is átgyúrjuk.

Amikor úgy érezzük, hogy már sima anyagot kaptunk, az edény falát és a tésztát is lelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és bő fél órán át kelesztjük.

Ekkor lisztezett deszkán tíz cipót készítünk belőle, majd újabb negyed órás kelesztés következik.
Utána kisodorjuk, én olyan szélesre sodortam amilyen a nyújtódeszka, de hosszabbra is kisodorhatjuk.
A hosszúra sodort szálat felemeljük, középen kör alakúra összekötjük, majd a két oldalt lelógó részeket ráhajtogatjuk, feltekerjük az alsó tésztára. Az elkészült kerek kalácsokat belehelyezzük a tepsibe, sütőpapírra, felvert tojással átkenjük, a tetejét sózzuk. Kicsit még itt is pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Miután kisült melegen sós- borsos tejfölbe mártogathatjuk.

Perec kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erzsébet
Szalagos fánk
Szalagos fánk

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk a cukrot. Amikor az élesztő megkel, 2 tojássárgájával, a rumaromával, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel k...

Elkészítési idő: kb 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
0. Aranygaluska
0. Aranygaluska

Dagasztani,30 - 40 perc kelés. Ujjnyi vastagra nyújtani,szaggatni .Zsírozott tepsi,dió, tészta langyos vajjal lekenni,dióval szórni. Megint tészta,vaj,dió. 35 -40 per keleszteni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Ferdinánd tekercs
Ferdinánd tekercs

A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd a tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Pizzatekercs
Pizzatekercs

A tésztát a szokásos módon elkészítjük a gyorskelesztőben, majd megkelesztjük. A hagymát lereszeljük, esetleg egy kis olajon megpároljuk (de el is maradhat) beleteszünk egy kis sűr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk