Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Perec kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt + egy kicsi
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 teás kanál kristálycukor
1 púpos teáskanál só
1 db tojás
10 dkg tejföl
10 dkg olvasztott sertészsír

Elkészítés:


Egy edényben a 1 dl tejet a cukorral meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a felfutott élesztőt, és a maradék langyos tejjel bedagasztjuk a tésztát. Jó alaposan kidolgozzuk, hogy megfelelő állagú legyen, ekkor hozzáadjuk a zsírt, és azzal is átgyúrjuk.

Amikor úgy érezzük, hogy már sima anyagot kaptunk, az edény falát és a tésztát is lelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és bő fél órán át kelesztjük.

Ekkor lisztezett deszkán tíz cipót készítünk belőle, majd újabb negyed órás kelesztés következik.
Utána kisodorjuk, én olyan szélesre sodortam amilyen a nyújtódeszka, de hosszabbra is kisodorhatjuk.
A hosszúra sodort szálat felemeljük, középen kör alakúra összekötjük, majd a két oldalt lelógó részeket ráhajtogatjuk, feltekerjük az alsó tésztára. Az elkészült kerek kalácsokat belehelyezzük a tepsibe, sütőpapírra, felvert tojással átkenjük, a tetejét sózzuk. Kicsit még itt is pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon alsó-felső sütéssel 15 perc, utána levesszük 180 fokra és még 15 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Miután kisült melegen sós- borsos tejfölbe mártogathatjuk.

Perec kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Sajtos pogi (Cookta)
Sajtos pogi (Cookta)

A tejfölt, 1 db tojást, a puha vajat dagasztógépbe tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, kb 100 g reszelt sajtot, az élesztőt, sót. Elindítjuk a dagasztást, majd kelni hagyjuk egy n...

Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Hamburger zsemle kovásszal
Hamburger zsemle kovásszal

Elkészítése: A lisztet a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a tejet, és másfél órán át letakarva pihentetem. A pihentetés után hozzáadom a kovászt, joghurtot, cukrot, tojást, és meg...

Elkészítési idő: X óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Pizzás kifli nagyon finom
Pizzás kifli nagyon finom

Elkészítés: A 7 dkg élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. (kb. a tej felében) A maradék tejhez hozzáadjuk a 2 dl olajat a sót és langyosra melegítjük. Kis adagonként hozzáadju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vágott zsemle
vágott zsemle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk