Családireceptkönyv.hu

Perec kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt + egy kicsi
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 teás kanál kristálycukor
1 púpos teáskanál só
1 db tojás
10 dkg tejföl
10 dkg olvasztott sertészsír

Elkészítés:


Egy edényben a 1 dl tejet a cukorral meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a felfutott élesztőt, és a maradék langyos tejjel bedagasztjuk a tésztát. Jó alaposan kidolgozzuk, hogy megfelelő állagú legyen, ekkor hozzáadjuk a zsírt, és azzal is átgyúrjuk.

Amikor úgy érezzük, hogy már sima anyagot kaptunk, az edény falát és a tésztát is lelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és bő fél órán át kelesztjük.

Ekkor lisztezett deszkán tíz cipót készítünk belőle, majd újabb negyed órás kelesztés következik.
Utána kisodorjuk, én olyan szélesre sodortam amilyen a nyújtódeszka, de hosszabbra is kisodorhatjuk.
A hosszúra sodort szálat felemeljük, középen kör alakúra összekötjük, majd a két oldalt lelógó részeket ráhajtogatjuk, feltekerjük az alsó tésztára. Az elkészült kerek kalácsokat belehelyezzük a tepsibe, sütőpapírra, felvert tojással átkenjük, a tetejét sózzuk. Kicsit még itt is pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon alsó-felső sütéssel 15 perc, utána levesszük 180 fokra és még 15 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Miután kisült melegen sós- borsos tejfölbe mártogathatjuk.

Perec kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fánk recept CH-10
Fánk recept CH-10

A dagasztás végén 1 ek olaj. Nálam olíva volt. Bedagasztjuk és pihentetjü. Szaggatás után ismét pihentetjük majd kisütjük. A villanytűzhelyen 4-s fokozaton sütöttem. Az első olda...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lekvaros bukta
Lekvaros bukta

1. A lekváros bukta elkészítéséhez az élesztőt kevés kristálycukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. 2. Hozzáadjuk az előzőleg leszitált liszthez, majd összekeverjük a tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
FAHÉJAS HÁROMSZÖG
FAHÉJAS HÁROMSZÖG

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval, a maradék cukorral.A tojásfehérjét verjük fel (de nem habnak) és keverjük össze a langyosra hűlt olvasztott vajjal. Öntsük...

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Nehézség: Nehéz
share
Tízperces fánk
Tízperces fánk

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel és egy csipet sóval összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk