40 dkg liszt
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
5 TOJÁS sárgája
csipet só
Töltelékhez:
15 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
Locsoláshoz:
1 cs vaníliás cukor
1,5 dl tej
Az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfuttatom. Amikor felfutott a többi hozzávalóval kelt tésztát gyúrok. Amikor begyúrtam fél órát kelesztem a tésztát, a kelesztés után vékony téglalapra kinyújtom.
A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikevertem és a kinyújtott tésztára vékonyan rákentem,majd feltekerem mint a bejglit, ujjnyi vékony szeleteket vágtam és zsírral kikent magas falú tepsibe tettem a levágott korongokat.
Még fél órát kelesztettem és 170 fokos sütőben betettem sülni. Amikor a tészta már félig megsült akkor cukros tejjel jól meglocsolom vagy egyenként lekenem. Utána még kb 10 percre visszateszem a sütőbe és szép pirosra megsütöm.
Még melegen kiszedem a tepsiből mert egyébként beleragad. Porcukorral meghintetem. Ebből a mennyiségből 16 darab készült.
Az élesztőt ½ dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, csipetnyi sóval ízesítjük és folyamatosan keverjük robotgéppel. Közben adjuk hozzá az olvasztott v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mély...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat jól összedolgozom. Pihentetem kb. 40 percig Átgyúrom, pihentetem - rövidebb idő elég (10 perc). Átgyúrom, megformázom kiflinek, batyunak, megtöltöm az előkészítet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagaszt, 45 perc kel. 15 fele osztani, gömbölyíteni. Lehet kilapítani ,feltekerni 10 -15 cm, pihi, sodor 50 -60 cm,hurok, áthúz,egyik szár alul,másik felül,kicsit megtekerni,kört...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű