menu

Családireceptkönyv.hu

155. Fánk-fonott


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárga
0,5 dl rum
késhegynyi só,
kb.1/2 liter tej,

1 liter olaj

Elkészítés:


3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A többi cukorral a tojássárgát elkavarjuk, a kovászhoz adjuk, hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet,amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra
szétnyomkodjuk, vizespohárnagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk,vagy csíkokat vágunk és fonjuk /császár zsemle/, és lisztezett deszkán letakarva, 30 percet kelesztjük. Ne keljen túl,mert nem lesz szalagos.
Középforró olajban sütjük. Ha túlforró az olaj, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk,amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre.A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk,fedő nélkül sütjük tovább.
Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük.
Lekvárt adunk mellé.

155. Fánk-fonott

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hanna
Fahéjas fánk sütőben sütve
Fahéjas fánk sütőben sütve

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű tés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
Mákos-meggyes zserbó
Mákos-meggyes zserbó

A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ilka
Kenyérlángosnak indult teljes kiőrlésű tönkölylisztb
Kenyérlángosnak indult teljes kiőrlésű tönkölylisztb

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 3 dl kézmeleg víz (liszt menőségétől függően lehet kicsit több) 7 g szárított élesztő 1 tk (nyírfa)cukor 1 tk só 2 dl vízben elkeverjük a c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyöngyi
A tészta ami nem öregszik, napokig eltartható
A tészta ami nem öregszik, napokig eltartható

A friss élesztőt futtassuk fel kevés langyos tejben, majd adjuk a többi hozzávalóhoz. Ha porélesztőt használunk, rögtön össze is gyúrhatjuk a tésztát. A tésztát gyúrjuk össze, ha n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk