menu

Családireceptkönyv.hu

155. Fánk-fonott


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárga
0,5 dl rum
késhegynyi só,
kb.1/2 liter tej,

1 liter olaj

Elkészítés:


3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A többi cukorral a tojássárgát elkavarjuk, a kovászhoz adjuk, hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet,amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra
szétnyomkodjuk, vizespohárnagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk,vagy csíkokat vágunk és fonjuk /császár zsemle/, és lisztezett deszkán letakarva, 30 percet kelesztjük. Ne keljen túl,mert nem lesz szalagos.
Középforró olajban sütjük. Ha túlforró az olaj, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk,amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre.A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk,fedő nélkül sütjük tovább.
Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük.
Lekvárt adunk mellé.

155. Fánk-fonott

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Alexandra
Tejfölös-baconos hajtott lepény
Tejfölös-baconos hajtott lepény

A liszteket elkeverjük egymással, az élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, elkeverjük és annyi langyos vizet (1,5-2 dl) adunk hozzá, hogy gyúrható, lágy kenyé...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Lin
Foszlós békebeli lekváros bukta
Foszlós békebeli lekváros bukta

Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Emese
Túrós tekercs
Túrós tekercs

A tetejét tojással lekenjük. 180 fokon sütjük.

Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós kelt
Túrós kelt

Az élesztőt egy dl tejjel egy evőkanál kristály cukorral futtassuk fel,a dagasztó gépbe bele mérjük a lisztet cukrot csipet sót tojást hozzáöntjük a felfutott élesztőt és tejet bek...

Elkészítési idő: 1,5 ó
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk