1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárga
0,5 dl rum
késhegynyi só,
kb.1/2 liter tej,
1 liter olaj
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A többi cukorral a tojássárgát elkavarjuk, a kovászhoz adjuk, hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet,amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra
szétnyomkodjuk, vizespohárnagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk,vagy csíkokat vágunk és fonjuk /császár zsemle/, és lisztezett deszkán letakarva, 30 percet kelesztjük. Ne keljen túl,mert nem lesz szalagos.
Középforró olajban sütjük. Ha túlforró az olaj, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk,amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre.A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk,fedő nélkül sütjük tovább.
Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük.
Lekvárt adunk mellé.
A 30 perces sajtos rúd elkészítéséhez a lisztet, a sütőport, a vajat, a tejfölt és a sót egy tálban összekeverjük. Összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1 cm vastagra. A tészta tetejét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent összekeverünk,dagasztjuk és kiolajozott tálban,fóliával letakarva kelesztjük 35 percig.Átgyúrjuk,ötfelé elosztjuk,formázzuk,tojással lekenjük és kelesztjük 60 percet.Lekenj...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesBedagasztom a tésztát és 9 gombóra osztom, letakarva megkelesztem. Kinyújtok egy cipót, lekenem a sós vajjal ráteszek egy másik kinyújtott lapot, szintén lekenem a vajjal és rá a...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűEgy tálkába beleaprítjuk az élesztőt és hozzáadunk 3 evőkanál lisztet, cukrot. Jól összekeverjük. Majd a tejet langyosra melegítjük és hozzáadjuk az élesztőhőz. Csomómentesre kever...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű