menu

Családireceptkönyv.hu

155. Fánk-fonott


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárga
0,5 dl rum
késhegynyi só,
kb.1/2 liter tej,

1 liter olaj

Elkészítés:


3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A többi cukorral a tojássárgát elkavarjuk, a kovászhoz adjuk, hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet,amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra
szétnyomkodjuk, vizespohárnagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk,vagy csíkokat vágunk és fonjuk /császár zsemle/, és lisztezett deszkán letakarva, 30 percet kelesztjük. Ne keljen túl,mert nem lesz szalagos.
Középforró olajban sütjük. Ha túlforró az olaj, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk,amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre.A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk,fedő nélkül sütjük tovább.
Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük.
Lekvárt adunk mellé.

155. Fánk-fonott

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Karolina
Kenyér
Kenyér

Keverőtálban összekeverjük a lisztet, sót, élesztőt, és lassan a (langyos) vizet is hozzáöntjük, miközben a robotgép dagasztja. Ha már egynemű a tészta, akkor az olajat is hozzáadj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fánk 2019
Fánk 2019

A hozzávalókat mérjük ki a lisztet szitáljuk le. Az élesztőt futtassuk fel tejben pici cukorral. A dagasztó gép üstbe bele rakom a lisztet, élesztőt, cukrot. Reszeljük hozzá a citr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mónika
Élesztős, hajtott leveles tészta egyszerűen
Élesztős, hajtott leveles tészta egyszerűen

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Karolin
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Az élesztőt megfuttatom a cukros tejben majd összedolgozom a liszttel, tojássárgákkal, sóval, szükség szerint tejjel, és alaposan bedagasztom. Mikor már egyenletes a tészta, akkor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk