Családireceptkönyv.hu

Hajtogatott tepertős kocka recept


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
20 dkg darált tepertő
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2,5 dl tej (szükség esetén +1-2 ek)
2 tk só
1 tojás sárgája
5 dkg margarin
1 csapott kk bors
1 kisebb tojás a kenéshez

Elkészítés:


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojás sárgáját, a sót. A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületen kb 1 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk az őrölt borssal.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.

Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, de ekkor már csak a vízszintes hajtogatást végezzük, a jobb és bal oldalit nem, így a tészta alakja egy hosszabb sáv lesz. Elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, egy éles, lisztbe mártott késsel a széleit egyenesre vágjuk, majd kb. 5*5 cm nagyságú kockára vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.

Kb. 20 percet még letakarva kelesztjük, míg bemelegszik a sütő. Lekenjük egy egész, felvert tojással.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Összegyűjtöttem pár hasznos tapasztalatot, hogy elkerüljük, vagy épp lecsökkentsük az esélyét a részeges, eldőlt kockáknak.

A megkelt tésztát közel azonos vastagságúra és téglalap alakúra nyújtsuk el.
Próbáljuk a széleket egyenesre vágni, a kés élét egyenesen tartva szeletelni.
A tojással való kenéskor ne engedjük, hogy a tojás lecsorogjon a széleken, mert azon a részen összeragad a tészta és nem egyenletesen kel a kocka többi részével együtt.
Ne hagyjuk ki a sütés előtti kelesztést sem, mert a hirtelen hő hatására a sütőben megdőlhetnek a kockák.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Citromos-paradicsomos szardíniás tészta
Citromos-paradicsomos szardíniás tészta

A tésztát sós vízben kifőzzük, majd kevés olívaolajon megfuttatjuk. Közben a paradicsomos szardíniát egy tálba tesszük, a paradicsomokat felkockázzuk és hozzákeverjük....

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Egylábasos pasta
Egylábasos pasta

Először is fél kiló tésztát szórjatok bele egy lábasba. Minden más hozzávalót egyszerűen pakolatok rá a tésztára: egy maréknyi friss bazsalikomlevelet csíkokra vágva, a lilahagymát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar káposztás tészta
káposztás tészta

A káposztát legyaluljuk/reszeljük, majd besózzuk, és kicsit állni hagyjuk. Később kicsavarjuk belőle a nedvességet és a zsiradékon a cukor hozzáadásával folyamatosan kevergetve ka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zoltán
Mediterrán csirkeragu fussili tésztával
Mediterrán csirkeragu fussili tésztával

A tésztát főzzük ki bő sós vízben a csomagolásán leírtak szerint. Majd szűrjük le. Közben a csirkemellet vágjuk csíkokra és forró olíva olajon pirítsuk barnára. Vegyük ki egy szűr...

Elkészítési idő: 20perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk