menu

Családireceptkönyv.hu

Hájas tészta alaprecept


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg friss háj

25 + 45 dkg liszt

3 evőkanál ecet

2 tojás sárgája

fél dkg/csapott kávéskanál só

5 dkg/2,5 csapott evőkanál cukor

kb.: 2,5 dl langyos víz

Elkészítés:


A hártyát lehúzzuk a hájról, feldaraboljuk és a húsdarálón ledaráljuk. Ezt követően 3 evőkanál ecettel és 25 dkg liszttel jól kigyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formáljuk (kb. 15x20 cm) és hideg helyre tesszük.

A 45 dkg lisztet 2 tojás sárgájával, a sóval, cukorral és annyi langyos vízzel, hogy rétestészta állagú legyen, hólyagosra kidolgozzuk. Leborítjuk egy lábossal és jó negyed óráig pihentetjük, majd tégla alakúra nyújtjuk, háromszor akkorára, mint a hájas kocka. A kinyújtott tésztára helyezzük a hájas kockát, majd hajtogatjuk.

Előbb a magunk felőli oldalt hajtjuk rá a hájra, majd a szemköztit, azután a jobb oldalát a tetejére, a balt az aljára hajtjuk. Mindenhol egyenlően fedje a rétestészta a hájas kockát.

Ismét pihentetjük (5 perc), majd kinyújtjuk és a hajtogatást még 3-5 alkalommal megismételjük a szerint, hogy a tészta milyen állagú. A tészta keménységétől függ a hajtogatás mennyisége. Minél lágyabb a tészta, annál többször kell hajtogatni.

Ha elkészült a tészta 4 részre osztjuk, így jobban lehet vele dolgozni. Az a legjobb, ha másnap sütjük. Hűtőben akár 2-3 napig is eláll, de fagyasztani is lehet.

Trükkök, tippek, praktikák:


Hájas fánk

Az egyik darab hájas tésztánkból, lekváros, fánkokat is süthetünk. A tésztát fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd 5 x 5 cm-es négyzeteket vágunk, melyek belsejébe kis lekvárhalmokat teszünk. A lapokat összehajtjuk, majd tepsibe tesszük és 225 C-on kb.: 15 percig sütjük. A fánkocskák a tepsiben, mindig a nyíló részükkel befelé legyenek.

Tálaláskor, porcukorral szórjuk meg a tetejét.

Hájas tészta alaprecept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Ischler
Ischler

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a cukorral, a darált dióval, a rummal (én 1 evőkanál rumaromát tettem bele), a reszelt citromhéjjal, és a csipetnyi sóval. Ha szükséges, egy k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Hókifli
Hókifli

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elmorzsolom a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrok. Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Κουλουράκια - Koulourakia
Κουλουράκια - Koulourakia

A lisztet a sütőporral és a vaníliával összekeverjük és félretesszük. A cukrot az olajjal elkeverjük, hozzáöntjük a bort és apránként elkeverjük a lisztkeverékkel és a a többi ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sárika szelet
Sárika szelet

Először a barna lapokat sütjük meg. A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. 2 részre osztjuk, kinyújtjuk egyesével és lisztezett tepsi hátán...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk