35 dkg mazsola
1 citrom leve
tészta:
45 dkg liszt
csipet só
5 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő 1 ek langyos vízzel elkeverve
1 tojás
kb. 3 dl tej
tetejére:
1 ek vaj
1 tk fahéj
1/2 tk mézes fűszer
A mazsolát beáztatjuk a citromleves vízbe kb. 40 percre.
A lisztet és a sót egy tálba tesszük, beledaraboljuk a vajat, majd megszórjuk a cukorral.
Jól összekeverjük, majd beleöntjük az élesztőt, a tojás és a tejet és kézzel vagy fakanállal tésztát készítünk belőle.
15 percig gyúrjuk egy lisztezett deszkára téve. majd egy tálba tesszük, letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Kivajazunk egy 20-23 cm-es tortaformát és félretesszük.
A tésztát egy lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, belegyúrjuk a mazsolát, majd az előkészített formába tesszük.
Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Előmelegített 200 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük.
Közben a vajat habosra keverjük fűszerekkel.
A kisült tésztát a sütőből kivéve azonnal megkenjük a fűszeres vajjal.
isteni finom, én még ilyen finom mazsolásat nem ettem!
- nem volt friss élesztőm, így 2 tk instant élesztőt használtam
- a citromlevet kihagytam, és a tésztát a kenyérsütőgéppel dagasztattam, majd kelesztettem 1 órát és a mazsolával még 1/2 órát
- 40 perc alatt sült meg
Egy 22 cm átmérőjű kuglófformát vékonyan margarinozzunk ki és szórjuk be morzsával. Ha szilikonos, ez a lépés tárgytalan. Keverjük habosra a margarint a porcukorral, vaníliás cuko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal elmorzsoltam,majd hozzá gyúrtam minden alapanyagot.Kb 30 percet pihent,mikor kisodortam és felcsíkoztam Két fa sodrófát alufóliával bevontam,megvajaztam olvaszt...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézIdeális, ha minden hozzávaló langyos vagy legalább szobahőmérsékletű. Az élesztőt felfuttatjuk 1 kk cukorral és 1 dl langyos tejjel. A lisztet elkeverjük a megmaradt cukorral és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjn...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes