3 ek. zsír vagy 5 dkg kolozsvári szalonna
3 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 zöldpaprika
2 kg vegyes hal alaplének
60 dkg harcsafilé
2 ek pirospaprika (csemege)
2 db citrom
2 dl tejföl
2 ek mustár
1 csapott ek. liszt
babérlevél, mustármag, só, tarka bors
Hagymákat, paprikát (zöldből csak a felét) apróra vágom, fokhagymát töröm.Az alaplé (pucolt, belezett) halait 2 cm darabokra vágom.
Szalonnát zsírjára sütöm és (vagy zsíron) a zöldségeket (kivéve fokhagyma) üvegesre dinsztelem.
Tűzről lehúzva beleteszem az alaplé halait (kilónként 1 ek) pirospaprikával összeforgatom, 2 liter vízzel, fokhagymával, babérlevéllel, őrölt mustármaggal kb 1,5 óra alatt pépesre főzöm. (só, bors ízlés szerint)
Ha készen van a babérleveleket eltávolítom, az alaplét 15 percre félreteszem, így ha esetleg túl zsíros, akkor azt a tetejéről eltávolítom.
Szűrőn átpasszírozom, a fennmaradó pépet botmixerrel összedolgozom és az alapléhez adom (ha sok, akkor lehet belőle halpástétom is)
Harcsa filét (felkockázva !) az alapléhez adom, ha kell pici vizet adok még hozzá (én sűrűn szeretem) és 1 citrom levét, majd tűzre teszem.
A tejfölt a mustárral (esetleg 1 pici liszttel) összekeverem.
Ha a hús puhára főtt, levéből pár kanállal a tejfölt azonos hőfokra állítom, szép lassan belekeverem és összeforralom.
Citrom karikával és/vagy karikára vágott zöldpaprikával, kenyérrel, tejföllel tálalom!
JÓ ÉTVÁGYAT!
Szolnokon ettem először életemben és felejthetetlen!
Savanykás, pikáns halászlé. Ott pontyból, de én harcsával készítem.
Alaplébe ami jut. Nekem pontyfej, maradék kárász és keszeg. Az alaplé halait én pucolva, belezve veszem, így kevesebb a macera. A szemeket és az alsó állkapcsot én ki szoktam hagyni.
A pirospaprikából és nem csípőst használok, mert a zöldpaprika (ha csípős) ad neki egy alapértéket, de ez az étel inkább pikánsan, mint csípősen finom.
A pitéhez Egy mély tálba öntjük a lisztet, sót, fehérbort. Langyos vízben feloldjuk az élesztőt, a többi hozzávalóhoz öntjük, elkezdjük gyúrni a tésztát. Apránké...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és egy kanálnyi olajon odatesszük, hogy kicsit megüvegesedjen. Közben megtisztítjuk és felkockázzuk a lil hagymát, majd a szalonnához adjuk. H...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halfilét négyfelé vágjuk és besózzuk. Mély serpenyőben a finomra vágott hagymát vajon megfonnyasztjuk, felöntjük sörrel és beletesszük a halszeleteket, melyeket utána megsózunk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A hagymából, paprikákból és a paradicsomból lecsós alapot készítünk, majd párszor visszaforraljuk, hogy jó sűrű szaftot kapjunk. Közben fűszerezzük, majd a kockázott b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű