30 dkg sárgarépa,
25 dkg alma,
2 evőkanál olaj,
1 citrom leve,
1 tojássárgája,
1 dl tejföl,
1 kávéskanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
késhegynyi reszelt citromhéj,
1 kávéskanál mustár,
késhegynyi törött bors,
1 kávéskanál cukor vagy méz,
késhegynyi só.
Üveg vagy porcelán tálban (vagy ép zománca edényben, műanyag tálban) az olajat összekeverjük a citromlével.
A keverést műanyag- vagy fakanállal végezzük (a fémeszköz a C-vitamint hatástalanítja), hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgáját és az egészet jól összehabarjuk.
Az előírt fűszereket, sót, cukrot az öntetbe keverjük, az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a kicsavart citrom belsejével jól átdörzsöljük, hogy meg ne barnuljon, és a reszelő legnagyobb fokán az öntetbe reszeljük.
Reszelés közben azonnal a mártáshoz keverjük, majd a nyers céklasalátánál leírt módon a sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő legfinomabb fokán reszelve keverjük az almás öntethez.
Csinosan tálra rendezzük, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük. Személyenként egy kemény tojással önálló étel.
3,5 csésze húsleveslével felforraljuk a rizset. Cseresznyét, diót, 1 ek. petrezselymet rádobjuk, készre főzzük.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűFelsosrás a következőkben
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Ha friss zöldborsót használsz, akkor főzd 10 perc alatt félpuhára sós-cukros vízben. A fagyasztott 2 perc alatt elkészül. Csöpögtesd le, jó hideg vízben hűtsd, majd újra csöpögt...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűKrumplit meghámoz, felkockáz, sós forró vízben megfőz Leszűr, összetör, 10 dkg vaj hozzá, + a tej(szín) Serpenyőben 5 dkg vaj halványbarnára forrósít Rá az apró kocka körte /...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz