1,20 kg burgonya,
1-2 dkg só,
1-2 kanál ecet,
1 kávéskanál finomra vágott vöröshagyma,
4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
2 dl tej,
1/2 dl tejföl,
1 babérlevél,
esetleg késhegynyi törött bors.
A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk, annyi hideg vízzel tesszük főni, amennyi ellepi, hozzáadjuk a tejet is, továbbá a nagyon finomra vágott hagymát és a babérlevelet. Felforraljuk, megsózzuk és mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Ezalatt elkészítjük az egészen világos rózsaszínűre pirított rántást. A megpirított rántást a tűzről lehúzva, hideg vízzel felöntjük, simára keverjük, óvatos kevergetéssel hozzáadjuk a főzelékhez. Mérsékelt tűzön 5-6 percig néha kevergetve főzzük. A kész főzeléket enyhén megsavanyítjuk. Megtejfölözzük, esetleg késhegynyi borsot keverünk hozzá.
sült virslivel nagyon jó (süni)
A fehér meghámozott spárga fás végeit levágjuk, a zöld spárga fás végeit letördeljük, majd felkarikázzuk őket. A spárgák csúcsait tegyük félre. Tegyük a spárgát egy lábasba, önt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket a hagymával fedő nélkül annyi vízben főzzük, amennyi bőven ellepi. Amikor kész, kivesszük az egyben hagyott cukkinit és a főzelék levével krémesre turmixoljuk, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposztát megmossuk, kivágjuk a torzsáját és cikkekre daraboljuk. A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Sós, köménymaggal és majoránnával ízesített vízben puhára főzzü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A sütőt előmelegítem 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobbakat felezem, negyedelem. Az egy deci olajat el keverek egy teáskanál curry-vel, fél teáskanál s...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű