50 dkg sárgaborsó,
4 dkg zsír,
3 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
fél kávéskanál köménymag,
1 dkg só, füstölt hús leve vagy kis szalonna, esetleg szalonnabőr.
Ha zöldszínű feles borsóból készítjük, köménymag helyett 1 csomó zöldpetrezselyem.
A megtisztított borsót hideg vízben tesszük fel forrni. Kis gézbe belekötjük az egész hagymát és köménymagot és a borsóhoz adjuk. A borsó forráskor erősen habzik, figyeljünk rá, hogy ki ne fusson. Felforrás után mérsékelt melegen főzzük, időnként megkeverjük. A szalonnát vagy szalonnabőrt a borsóval együtt tesszük a levesbe. Amikor a borsó majdnem puha, sózzuk és megpuhulásig főzzük. Ekkor rózsaszínű rántással berántjuk, ha van füstölthús-levünk, a rántást azzal engedjük fel, ebben az esetben csak a füstöltlé hozzáadása után sózzuk. állandóan keverve 6-8 percig mérsékelt tűznél jól átfőzzük, eltávolítjuk belőle a kis fűszerzsákot és a főzeléket forrón áttörjük. Az áttört főzelékhez adhatunk késhegynyi törött borsot is, de nem okvetlenül szükséges. A sárga feles borsónak is nagyon jó zamatot ad, ha egy csomó zöldpetrezselymet főzünk benne, ezt sem törjük át vele. Adjunk mellé nyers savanyú káposztát, Gyorsfőző fazékban 25-30 perc alatt puhul meg.
Meghámozzuk a sütőtököt és a sárgarépát. Apró kockákra vágjuk. Lábasban pici vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. Majd összeturmixoljuk.
Elkészítési idő: 10 percA sárgarépát és petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és felkockázzuk, a zöldborsóval együtt kevés margarinon vagy olajon átfuttatjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöld felét,...
Elkészítési idő:A füstölt tarját megfőzzük, a főzővizét leszűrjük, és félretesszük. A krumplit meghámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Ráöntjük a tarja főzővizének egy részét, és enyhén megsó...
Elkészítési idő:A sárgaborsót előző nap vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, lábaskába tesszük, felöntjük vízzel és feltesszük főni. A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk,...
Elkészítési idő: 30 perc