A burgonyás alaphoz
500 g burgonya
víz
só
250 g búzaliszt (BL55)
A zsíros részhez
1.5 közepes fej vöröshagyma
75 g sertészsír
só
A tálaláshoz
tejföl (20%-os)
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi pont ellepi, dobunk rá kb. egy evőkanálnyi sót. Fedő alatt közepes hőfokon megfőzzük a burgonyát.
Ha a burgonya megfőtt, a vízben hagyva összetörjük.
Hozzáadjuk a lisztet, és egy fakanál segítségével csomómentesre keverjük.
Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, rátesszük a vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, majd megsózzuk.
A burgonyás masszából galuskákat készítünk, és azokat a hagymás zsíron pár perc alatt aranybarnára pirítjuk.
A kész dödölléket tejföllel meglocsolva magukban, vagy akár más ételhez köretként tálaljuk.
A tonhalat lecsepegtetjük és egy tálba öntjük. A lilahagymát apró kockára vágjuk és hozzáadjuk. Sózzuk-, borsozzuk és elkeverjük a majonézzel és a mustárral. Érdemes kóstolgatn...
Elkészítési idő:Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a “Kelt pite” módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtu...
Elkészítési idő:reszeljük egy tálba a krumplit, és keverjük el előbb a tojással, majd a száraz hozzávalókkal, és a legvégén a vajat is adjuk hozzá. Addig kavarjuk, amíg egységes masszát kapunk....
Elkészítési idő: