Családireceptkönyv.hu

Fejes saláta másképpen


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kis salátafejekből, kora tavasszal 4 fej, nagyobb salátából 2 fej,
a saláta nagysága szerint;
1,5 dl víz,
1-2 kanál ecet, (10%-os) v almaecet, v balzsamecet
1 kávéskanál só,
1 evőkanál olaj,
1 kanál cukor.

Elkészítés:


Kora tavasszal a zsenge salátának külső, zöld leveleit is felhasználjuk, legfeljebb a levelek felső csúcsát vágjuk le. Később, a külső, durva leveleket leszedjük (salátafőzelék készítésére felhasználhatjuk), a belső, fiatal leveleket készítjük el. A salátát óvatosan, többször váltott vízben, bemártással (vagy zuhanyozó rózsája alatt) mossuk meg, a levelek tövénél különös gonddal húzzuk szét, hogy a hajlatban lerakódott földes, homokos részt eltávolítsuk. Megnézzük, hogy a levelek között nincsenek-e rovarok vagy rovarpeték. A megmosott salátát tálcára vagy szitára helyezzük, hogy a víz lecsurogjon róla.
Elkészítjük a salátalevet.
Hideg vízben először a cukrot oldjuk fel, majd hozzáadjuk a sót, amikor a cukor és a só feloldódott, a salátalevet ecettel megsavanyítjuk és belekeverjük az olajat. Megízleljük, kellemesen savanykás legyen, ne édesítsük nagyon meg. Ha nincs friss, finom olajunk, akkor ne használjunk, mert az állott olaj lerontja a saláta finom, üde zamatát. A salátát is és a levét is, fogyasztásig hideg helyen tartjuk. Közvetlenül tálalás előtt a salátafejeket félbe vagy negyedekre vágjuk, megmártjuk a salátalében, rózsaszerűen tálra helyezzük, ráöntjük a levét.
Finomra vágott kemény tojással megszórhatjuk, vagy negyedekbe vágott kemény tojáscikkekkel díszíthetjük. Idényzöldségekkel dúsíthatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Természetesen tojásos nokedli mellé szeretjük! :) , de csirkepaprikással se kutya. :-) viszont magában is nagyon finom!

A madársalátát, galambbegysalátát hasonló módon készítjük. A fejes salátát elkészíthetjük majonézzel is vagy a nyers sárgarépa salátánál leírt öntettel, az öntetbe egy kávéskanál finomra vágott kaprot és metélőhagymát tegyünk. Ha így készítjük, a salátát kb. 2 ujjnyi széles szalagokra vágjuk fel, a salátalében megmártjuk és úgy helyezzük a majonézbe vagy tejfölös öntetbe. Készíthetjük úgy is, hogy 1 dl tejfölbe egy széttört kemény tojássárgáját simára keverünk és a lével megízesített salátával elkeverjük.

Fejes saláta másképpen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Egzotikus répasaláta
Egzotikus répasaláta

A répát lereszeltem, a többieket összekevertem és serpenyőben összemelegítettem, majd hozzájuk adtam a répát. Langyosan a legjobb!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Sajtkrémes ínyenckrém
Sajtkrémes ínyenckrém

A sajtkrémet a fűszerekkel összekeverjük, a hagymát apróra vágjuk, vagy leturmixoljuk, utána hozzáadjuk a sajtkrémhez, majd a masszát a margarinnal összekeverjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tésztasaláta
Tésztasaláta

A tésztát bő sós, lobogó vízben 12 perc alatt megfőzzük. Egy magas tálba elkészítjük a tejfölből, majonézből, mustárból és a bazsalikomból a mártást. Ízlés szerint sózzuk és borso...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tormakrémes sonkatekercs
Tormakrémes sonkatekercs

Az aszpikhoz kb. 8 deci vizet egy lábasba töltünk, a leveskockát belemorzsoljuk, az ecettel ízesítjük, 2 percig forraljuk. A zselatint 1-2 percre a maradék vízbe áztatjuk, majd a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk