A tésztához
90 dkg búzaliszt (BL55)
1 csapott evőkanál só
4 kávéskanál kristálycukor
3 dkg élesztő (friss)
6 dl víz
3 evőkanál étolaj
A kenéshez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk maradék langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvehet még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni. 2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük.
Amíg kel, addig felverjük a tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
180 C fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.
http://aprosef.hu/hazi_feher_kenyer_recept
A legfinomabb házi kenyér. Ugyan kicsit hosszú a kelesztés idő, de kárpótol érte a finom kenyér. Hosszan eltartható és pár nap múlva is finom puha, nem morzsálódik.
1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. 2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. 3. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez a...
Elkészítési idő:Langyos cukros tejben felfuttatni az élesztőt, majd hozzákeverni a sós, olajos lisztkeverékhez. ½ órát kelni hagyni, majd átgyúrni és cipókat vagy kifliket formálni, pihenni hagyn...
Elkészítési idő: 1,5 óraAz élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hog...
Elkészítési idő: 2 óra