menu

Családireceptkönyv.hu

Házi fehér kenyér recept


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához

90 dkg búzaliszt (BL55)
1 csapott evőkanál só
4 kávéskanál kristálycukor
3 dkg élesztő (friss)
6 dl víz
3 evőkanál étolaj

A kenéshez

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés:


Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.

Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk maradék langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvehet még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni. 2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.

És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.

A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük.

Amíg kel, addig felverjük a tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.

180 C fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://aprosef.hu/hazi_feher_kenyer_recept

A legfinomabb házi kenyér. Ugyan kicsit hosszú a kelesztés idő, de kárpótol érte a finom kenyér. Hosszan eltartható és pár nap múlva is finom puha, nem morzsálódik.

Házi fehér kenyér recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mici Korcz
Leveles túrós pogácsa
Leveles túrós pogácsa

A margarint nagy lyukú reszelőn a liszthez reszeljük, Hozzá adjuk a többi hozzávalót, gyorsan összedolgozzuk, és nylon tasakban hűtőbe tesszük, legalább 1 órára.. Ha kivettük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ünnepi kenyér
Ünnepi kenyér

15 percet hűtőbe rakjuk. Vizes kézzel megformázzuk, magvakkal megszórjuk (elhagyható). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 10 pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsike
Édesburgonyás brownie almával
Avatar Zsike Kedvelnék
Édesburgonyás brownie almával

1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy 20×20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi szélén (ennél fogva emeljük majd ki a sütit). 2. A...

Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Stangli
Stangli

Jól kidolgoztam,hagytam kicsit kelni,majd középen jó mélyen bevágtam és ízlés szerint pakolható pl: sajttal, fokhagymás tejföllel és házi füstölt sonkával Sütés 200 fokon kb 20 pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk