25 dkg csicseriborsó (szárazon)
100 ml olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 L víz
0.5 db citrom ( leve)
4 evőkanál tahini
só
feketebors (őrölt)
A tetejére
chili (őrölt)
A csicseriborsót egy tálba mérem, és minimum négyszeres vízmennyiséggel felöntöm. Legalább 24 órát hagyom ázni, ha közben elfogyna róla a víz, pótolom.
Az olívaolajat egy lábosba öntöm, belenyomom a fokhagymagerezdeket és ezen a fokhagymás olívaolajon kicsit megpirítom a lecsepegtetett csicseriborsót.
Felöntöm 1 l vízzel és puhára főzöm, körülbelül 1 óra alatt. Ha megfőtt, leszűröm és egy konyhai aprítógépbe, vagy turmixba teszem a csicseriborsót.
Hozzáadom a citrom levét, a tahinit, ízlés szerint sózom, fűszerezem. Alaposan összeturmixolom, amíg egynemű krémet kapok. Ha szükséges olívaolajjal higítom, hogy krémesebb legyen.
Egy tálba átszedem, és finoman megszórom chili paprikával, hűtőben tárolom. Friss pirítós kenyérrel kínálom. Fogyasztáskor ízlés szerint további őrölt chili paprikával megszórom.
Pirítósra kenve reggelire, vacsorára kíváló étel a hummusz. Könnyedén elkészíthető, bátran ajánlom mindenkinek ezt a receptet. :) Ízesíthető ízlés szerint őrölt chilivel, wasabival, őrölt római köménnyel. Mindenki saját ízlésére faraghatja! ;)
1 nappal korábban beáztatjuk a csicseriborsót. A beáztatott csicserit leszűrjük, majd bő, sós vízben puhára főzzük. Ezalatt felszeleteljük a hozzávalókat, a hagymákat finomra, a...
Elkészítési idő: ~ 1 óraKarikázzuk fel a hagymát, a fehér- és a sárgarépát. Öntsük az olívaolajat egy tűzálló tálba, rétegezzük rá a hagymát, a fehér- és sárgarépa keverékét, a zöldborsót. Sózzuk, borsozz...
Elkészítési idő:A megmosott, karikára szeletelt padlizsánt besózom és tésztaszűrő kanálban állni hagyom (így elveszti kesernyés ízét). A többi hozzávalóból lecsót készítek. A padlizsánszeleteket l...
Elkészítési idő: