1 fej vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma zúzva
3 ek olíva olaj
40 dkg lencse mosva, átválogatva
2 babérlevél
fél tk őrölt római kömény
fél tk őrölt koriander
1,2 liter húsleves vagy víz
2 dl natúr joghurt
1 ek mustár (dijoni a legjobb)
2 ek keményítő
1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva
1 kápia paprika kockázva
7-8 dkg csípős kolbász kockázva, serpenyőben ropogósra sütve
só, bors
pár csepp citromlé
A finomra aprított hagymát az olajon üvegesre dinsztelem. Hozzá reszelem a fokhagymát, belekeverem a fűszereket, 1 percig együtt pirítom őket, majd hozzáadom a lencsét. Felöntöm a húslevessel, 2 tk sóval megsózom, beledobom a babérleveleket majd fedő alatt "fogkeményre" főzöm. Két merőkanálnyit különszedek, pürésítem, majd visszaöntöm az alapba. A joghurtot kikeverem a mustárral és a keményítővel majd besűrítem a főzeléket. Sóval, borssal ízesítem. A petrezselyem felét a főzelékbe teszem, a másik felét a kockázott paprikával és kolbásszal egy keverőtálban összeforgatom. Tálaláskor a kolbászos keverékből a főzelék közepére teszek, meglocsolom pár csepp citromlével és a kisült kolbászzsírral. Bevallom, ettől lett igazi! Tipp! A fűszerezésnél lehetünk bátrabbak, mert a joghurt lekerekíti az erős ízeket. És a csípősséget is elviseli! (csípős mustár, kolbász, chilipehely)
A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk és metéltre vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA káposztát külső leveleitől megfosztjuk, laskára vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A káposztát a hagymával együtt egy kevés vízben feltesszük főni, hozzáöntjük a paradicsomlét, só...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA megmosott kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a kelkáposztát előbb cikkekre, majd nagyobb kockákra vágjuk. Tél végén, amikor a kelkáposzta erős ízű, a kockára vágott kelkáposztát for...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztből és olajból rántást keverünk. A fokhagymát megpucoljuk, majd fokhagymanyomóval áttörjük, és a rántásba tesszük. Jól összekavarjuk, majd felöntjük 3 dl tejjel. Jól kikav...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű