Családireceptkönyv.hu

Kolozsvári töltött káposzta


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



40 dkg darált disznóhús,
5 darab 8 dkg sertésborda,
25 dkg debreceni kolbász,
25 dkg húsos szalonna,
10 dkg füstölt szalonna,
1 kg savanyú káposzta,
5 dkg savanyú káposzta levél,
10 dkg zsír,
10 dkg vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
12 dkg rizs,
só, bors, majoránna, pirospaprika,
5 dl tejföl.

Elkészítés:



A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kevés zsírban megpirított finomra vágott hagymát, a félpuhára párolt, kihűlt rizst, az apróra kockára vágott füstölt szalonnát, sót, fűszereket, egy tojást, az összezúzott fokhagymát és jól összegyúrjuk.
A káposztaleveleket szétterítjük és a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajtuk, becsavarjuk, két végét benyomjuk.
Egy lábas alját zsírral kikenünk és a kimosott káposzta kétharmad részét belerakjuk. Hozzátesszük a zsírban megpirított, apróra vágott hagymát, pirospaprikát. A tölteléket körberakjuk, közepére tesszük a húsos szalonnát, betakarjuk a megmaradt káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Főzési ideje kb. 1.5 óra.
Ekkor a tölteléket kiszedjük, 2 deci tejfölhöz kevés lisztet keverünk, hozzáöntjük, jól elkeverjük, felforraljuk, utánaízesítjük, és hozzátesszük a finomra vágott kaprot. Ezután visszarakjuk a tölteléket és letakarva melegen tartjuk.
Közben a bordákat megsózzuk és felhevített zsírban megsütjük.
Tálaláskor a káposztát mély tálba tesszük, a tölteléket közepére rakjuk és tejföllel meglocsoljuk.
A szalonnát 5 darabra vágjuk és a sült bordákkal, a káposztában főtt debreceni kolbásszal körítjük. Kevés pirospaprikás zsírral meglocsolva, forrón tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kakastaréj (szalonna), a debreceni kolbász, és a sertésborda “természetesen” elhagyható, de minél gazdagabb a kolozsvári töltött káposztánk, az annál finomabb lesz.

Kolozsvári töltött káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Töltött paprika egészségesebb
Töltött paprika egészségesebb

1. Keverd össze a töltelékhez a darált húst sóval, borssal, tojással és pirított vöröshagymával. Ha lágynak találod a masszát, 1-2 ek. útifűmaghéjat is tehetsz bele. A bekevert dar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Tejfölös sonkás burgonya
Tejfölös sonkás burgonya

A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk, karikákra szeljük. A vajban a reszelt hagymát megpirítjuk, és beletesszük a vékony csíkokra szelt sonkát, és néhány percig tovább pirítjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Rakott krumpli
Rakott krumpli

1. A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. 2. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt előfőzzük a burgonyát, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni. 3. Közben szintén...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szecsuáni csípős csirke
Szecsuáni csípős csirke

A kockára, vagy vékony csíkokra vágott csirkehúst erős lángon, hirtelen pirítsuk aranysárgára 2-3 evőkanál olajon. Adjuk hozzá a nagy kockákra vágott vöröshagymát és a vékonyra sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk