A tésztához
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só
A kenéshez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.
Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!
Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!!!! :)
Az egyik legkönnyebb burgonyás pogácsa amit valaha kóstoltam! Nagyon finom pogácsa recept!
http://aprosef.hu/habkonnyu_burgonyas_pogacsa_recept
--a hozzávalókat összegyúrjuk -annyi tejföllel ,hogy nyújtható de ne lágy tésztát kapjunk ( kb 5 evőkanál ) -nyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra -kiszaggatjuk,lekenjük tojássárgá...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: KözepesA vajat a tojássárgájával, a tejföllel és a sóval kikavarjuk. A lisztet a sütőport és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, meggyúrjuk a tésztát. Majd becsomagoljuk fóliába és 2 órára hű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön edénybe mérjük ki, majd keverjük össze a folyékony a száraz hozzávalókat. Ezután öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Fedjük le az edényt és legalább fél, de még jobb lesz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. 2. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 3. Forró sütőben kis...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz