Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Lencsefőzelék a nagyi konyhájából


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



50 dkg lencse,
6 dkg zsír,
4 dkg liszt,
1,5 dkg só,
2 dkg hagyma,
kávéskanál mustár
kávéskanál cukor,
füstölt hús leve vagy 10 dkg füstölt szalonna,
1,5 dl tejföl.

Elkészítés:


A megtisztított, megmosott lencsét hideg vízzel felforraljuk. A lencsével együtt tesszük oda a finomra vágott vöröshagymát és (ha nincs füstölthús levünk) kockára vágott füstölt szalonnát is. úgy is készíthetjük, hogy a kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a zsírjával berántjuk a főzeléket, így nem kell zsírt használnunk, a szalonna bőrét a lencsével puhára főzzük, a szalonnakockát melegen tartva, tálaláskor a lencsére tesszük. Ha nincs füstölt levünk, a lencsét majdnem teljes puhuláskor sózzuk. Rántása úgy készül, hogy a megolvasztott zsírban a nagyon kevés cukrot aranyszínűre (de nem barnára) pirítjuk. A megpirított rántást a tűzről lehúzva, füstöltlével vagy hideg vízzel felöntjük, simára keverjük, és a főzelékhez adjuk. Mérsékelt melegen jól átforraljuk, hozzáadjuk a mustárt, enyhén megsavanyítjuk. tejfölözve tálaljuk. Szükség esetén a lencsét pürének áttörjük. Ebben az esetben kevesebb liszttel rántjuk be és a lencsét a lehető legpuhábbra főzzük. Ha az áttört püré túl sűrű lenne, füstölt húslével hígítsuk, vagy kevés forró vízzel teljesen simára keverjük el.

Trükkök, tippek, praktikák:


a száraz lencsét előző este kiválogatni és hideg vízben áztatni másnap reggelig.
Azután a vizet leönteni és új vízben feltenni főzni.

Lencsefőzelék a nagyi konyhájából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szárazbabfőzelék fasírttal recept
Szárazbabfőzelék fasírttal recept

Elkészítése: A főzelék: A babot minimum 4 órára beáztatjuk, majd ebben a vízben feltesszük főni a babérlevéllel. Mikor már majdnem puha a bab, beletesszük a sót, borsot, fokhag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Sóska
Sóska

A mirelit sóskát kevés olajon felolvasztjuk, majd hozzáadunk 6-7 ek. cukrot. 1 púpozott ek. lisztet kevés tejjel és a tejföllel simára és folyósra keverjük, A sóskához öntjük, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Niki
Zöldborsófőzelék
Zöldborsófőzelék

Étolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc. Ezután önt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgaborsó főzelék
Sárgaborsó főzelék

A sárgaborsót előző nap többször átmossuk, és annyi vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje. Másnap főni tesszük kétszeres mennyiségű vízben a babérlevelekkel. Miután leszedtük az össz...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk