1,6 dl tejföl,
2 evőkanál olaj,
1,5 citrom leve,
1 kávéskanál finomra vágott kapor,
késhegynyi édes fűszerpaprika,
1 kávéskanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
1 kávéskanál mustár,
késhegynyi összetört köménymag,
1-2 dkg cukor (vagy méz!),
egy kis só.
30-40 dkg szép, világos levelű kelkáposzta,
20 dkg borízű (savanyú) alma.
A levelekre szedett, megmosott kelkáposzta vastag főerét kivágjuk.
A leveleket nagyon finom metéltre szeljük és egészen enyhén megsózva, hideg helyre állítjuk.
Elkészítjük az öntetet: a tejfölt összekeverjük az olajjal, citromlével, a felsorolt anyagokkal (a sót a kelre tettük). Az almát megmossuk, leszárítjuk és héjasan a mártásba reszeljük, hozzákeverjük a kelkáposztát. A kelkáposztát ne nyomjuk ki.
Üvegtálra helyezzük és 2-3 mm vékonyságú piros almaszeletkékkel díszítjük.
Dúsíthatjuk egy kis reszelt zellerrel és/vagy sárgarépával.
A tejfölt összekeverjük a majonézzel és a mustárral. Citrommal, sóval ízesítjük. Hozzákeverjük a jól lecsöpögtetett lencsét. A tojást megfőzzük, hideg vízben kihűtjük és felszelet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűUborkát hámozd meg, szeleteld, sózd. Hagyd állni majd nyomkodd ki a sós léből és tedd az ecetes lébe.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és lesózzuk, 10 percen át pihentetjük, majd kinyomkodju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pácolt sárgarépához összekeverjük az ecetet, cukrot, sót és a vizet, addig keverjük, amíg minden teljesen feloldódik. A fölszeletelt sárgarépára öntjük, és zárt, műanyag dobozban...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű