Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Pirított máj


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



60 dkg borjú- vagy fiatal sertésmáj,
10 dkg zsír,
12 dkg vöröshagyma,
1 dkg só,
1 kávéskanál cukor,
1 kávéskanál paprika,
jó késhegynyi törött bors,
aki kedveli, használ egy késhegynyi szitált majoránnát, nyáron 1 középnagyságú zöldpaprikát is.

Elkészítés:


A májat nem szabad megmosni, tiszta, száraz ruhával megtörölgetjük. Csak közvetlen fogyasztás előtt készítjük. Megsózni csak a tálaláskor szabad. Akkora lábast használunk a készítéséhez, hogy a májszeletek szétterítve férjenek el, ne legyenek egymáson. A májat erős tűzön, gyors keveréssel, rövid ideig pirítjuk.

A májból az ereket eltávolítjuk, ha a hártyája rajta van, lehúzzuk. Ceruza vastagságú, egyenletes rudakra vagy kisebb kockákra, esetleg vékony lapokra vágjuk. Az a fontos, hogy a feldarabolt részek egyenletesek legyenek, mert csak úgy készülnek el egyszerre.

A zsírt megmelegítjük, beletesszük a felszeletelt hagymát, mérsékelt tűzön, állandó keveréssel puhára, áttetszővé pároljuk. Akkor erős tűzre tesszük, belekeverjük a feldarabolt májat, majoránnát, cukrot és gyorsan kevergetve, addig pirítjuk, amíg egy kiemelt májszeletke széttörve belül nem vörös, hanem rózsaszínű. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, borsot, összekeverjük és azonnal levesszük a tűzről. A kitálalt köret melle helyezzük, megsózzuk.

A cukor használata szokatlanul hangzik, de kitűnően eltünteti a máj kissé kesernyés, erősebb ízét, anélkül, hogy édesítené.

Csirke, pulyka vagy sovány kacsamájból is készíthető. Ha valami okból marad pirított máj, egy kis füstölt szalonnával együtt ledaráljuk, megfűszerezzük és májpástétomként vacsorára vagy két szelet kenyér közé kenve, tízóraira felhasználjuk.

Pirított máj

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar PARADICSOMOS CSIRKEMELL KOCKÁK
PARADICSOMOS CSIRKEMELL KOCKÁK

A paradicsomszószt összekeverem a fűszerekkel, 2 evőkanál vízzel, majd beleforgatom a csirkemellet. Tapadásmentes serpenyőben készre sütöm. Most párolt zöldbabbal tálaltam, de í...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Csirkemell Orly módra
Csirkemell Orly módra

◾️A húst vékony szeletekre vágjuk és sózzuk, borsozzuk. ◾️A lisztet, a tojással és a sörrel simára keverjük, hozzáadjuk, a zúzott fokhagymát majd sózzuk és borsozzuk. ◾️Az olaj...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
Főtt pulykanyak..alma kompót.petrezselymes krupli
Főtt pulykanyak..alma kompót.petrezselymes krupli

a pulykanyakat a levesben megfőzzük..a krumpli sós vízben puhára főzzük majd zsiradékon a petrezselyemmel átforgatjuk az almákat megpucoljuk négybe vágjuk és cukrozott fahéjos ví...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Csodás szaftos pörkölt nokedlivel
Csodás szaftos pörkölt nokedlivel

A hagymát és a paprikát apróra vagdossuk és kevés olajon megdinszteljük. A húst nagyobb kockákra vágjuk és hozzáadjuk, pár percig pirítjuk, amíg a hús kap egy kis színt. Hozzáadjuk...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk