Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Rántott sertésborda


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



Személyenként 10-12 dkg-os sertésbordaszelet, 4 személy számára 50 dkg (nettó) sertésszeletet számítsunk. Gerinccsonttal 60 dkg legyen a hús. Ugyanazokból a szeletekből, amelyekből hirtelensültet készíthetünk, rántott szeletet is lehet készíteni;
1,5- 2 dkg só
5-6 dkg liszt
2 tojás
15 dkg morzsa
25 dkg zsír

Elkészítés:


A húst mindig egészben mossuk meg. A hússzeleteket csak közvetlenül sütés előtt bundázzuk. Az előre bundázott hús száraz lesz. Lábasban vagy serpenyőben odakészítjük a zsírt, mérsékelt tűzön melegítjük. Előkészítjük a lisztet, mellé a felvert tojást, és utána a zsemlemorzsát. A szeletek megmártásához használt tojást se tejjel, se vízzel ne hígítsuk; a felhígított tojásba mártott szelet több zsírt vesz magába, nehezebben emészthető, azonkívül az ilyen módon bundázott szelet zsírja hamarább habzik, mint a tiszta tojással bundázott szeleté. A kiveregetett húst megsózzuk, a lisztben megforgatjuk, a felvert tojásba helyezzük, abban villával megmártjuk, kiemeljük, a felesleges tojást lecsurgatjuk és a zsemlemorzsában megforgatjuk. Nem szabad a zsemlemorzsát rányomkodni, csak annyi morzsa legyen rajta, amennyi a megforgatásnál rátapad. A bundázott szeleteket annyi zsírban sütjük, hogy a szelet ússzék a zsírban, az alja ne érjen az edényhez, de túl sok zsírban ne süssük, mert a hús száraz lesz. Ha a szelet egyik oldala megsült, a szeletet megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra sütjük. Ha a szelet vastagabb, vagy csontos, tanácsos a szelet pirulásának indulása után megfordításig lefedve sütni a húst. Túl sok szeletet ne rakjunk egyszerre a zsírba, mert a zsír lehűl és a szeletek eláznak benne. A rántott szelet bundája leválik, ha a szeletet nedvesen bundázzuk vagy megmossuk (ha ragaszkodunk a szelet megmosásához, ruhával szárítsuk le), vagy előre besózzuk, a só a hús nedvét a hús felületére szívja, ha a zsír nem elég forró, amikor a szeletet beletesszük, vagy túl sok szeletet teszünk egyszerre a zsírba. A szeletek bundázásánál a morzsába reszelt sajtot is keverhetünk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sertésszelet párizsi módon A nyersanyag a morzsa kivételével azonos a rántott szelet nyersanyagával. Készítés: A rántott szeletnél leírt módon előkészített szeleteket lisztbe és felvert tojásba mártjuk (vagy tojásosabb, sós palacsinta tésztába, amelyhez a tojásfehérjét habbá verve keverjük) és villával azonnal a forró zsírba tesszük. A tojást nem szabad túlzottan felverni, mert „lefut” a szeletről. Sütése, tálalása a rántott szelethez hasonló módon történik.

Rántott sertésborda

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar EGYBEN SÜTÖTT TÖLTÖT OLDALAS
EGYBEN SÜTÖTT TÖLTÖT OLDALAS

A húst egyben veszem meg és a hentessel a csont felett felszúratom, minén nagyobb zsebet készíttetek rá. Megmosom és a fenti fűszerekkel alaposan beízesítem. Félre teszem és közben...

Elkészítési idő: 1,5 ÓRA
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sertésborda burgonyás, sajtos bundában
Sertésborda burgonyás, sajtos bundában

A karajt leszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük. A lisztből, tojásból, reszelt burgonyából kevés vízzel sűrű palacsinta tésztát keverünk. Belef...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vadas zsemlegombóccal
vadas zsemlegombóccal

A húst az egész vöröshagymával, egy kanál ecettel, korianderrel, babérlevéllel (ha kisebb a babérlevél az egészet beletehetjük, ha nagyobb akkor csak a felét) és egy csipet sóval f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Temesvári tokány
Temesvári tokány

A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztju...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk