50 dkg tehéntúró,
13 dkg búzadara, (9 evőkanál)
2 tojás,
1 csapott evőkanál cukor,
1/2 kávéskanál só,
2 dl tejföl,
6 dkg zsír,
6 dkg zsemlemorzsa,
a kifőzővízbe 1 dkg só.
A túrót enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot és fakanállal vagy tiszta kézzel jói meggyúrjuk. Ráütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a búzadarát, és keveréssel, nagyon jól eldolgozzuk. Legalább egy órán át letakarva pihentetjük. Egy 4-5 literes lábas háromnegyed részéig vizet készítünk, felforraljuk. A pihentetett tésztából lisztezett, tiszta papírra vagy műanyag tálcára 16 kis halmot rakunk, és enyhén lisztes tenyérrel szabályos gombócokat gömbölyítünk. A gombócokat az erősen forrásban levő vízbe tesszük, a lábast többször megrázogatjuk; amint a víz felforrt, a meleget mérsékeljük; a gombócokat lassan, egyenletesen főzzük 15 percig, amíg az ujjunk hegyével megérintve jó puhának nem érezzük. Ha nincs gyakorlatunk a megítélésben, 15 perc múlva emeljünk ki egy gombócot, vágjuk ketté, úgy állapítsuk meg, hogy átfőtt-e. Ekkor szűrőkanállal egyenként kiszedjük, jól lecsurgatjuk, melegített tálra tesszük. Meleg tejföllel leöntjük, és forró pirított morzsát szórunk rá. A morzsát azalatt pirítjuk, amíg a gombócok főnek. Ne szedjük a gombócokat a pirított morzsába, mert a morzsa erősen nedvszívó és a gombócot megkeményíti.
Amitől ez a recept különleges, az nem más, minthogy a tojást szétválasztjuk, és a fehérjét külön felverjük. Ezt követően az összekevert túró, dara, tojássárga egyvelegbe beleforgatjuk a felvert fehérjét, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Cukrot nem kötelező a gombócba nem tenni, de természetesen, ha nem bírjuk ki nélküle, ér édesíteni. Arra figyeljünk, hogy jobb, ha a túró darabos, mint ha túl krémes.
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaníliás pudingport megfőzöm a tejjel, és a cukorral. Megvárom míg kihűl. 2 A tojásokat szétválasztom sárgájára és fehérjére. 3 A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat vagy margarint kockára vágjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk a vaníliacukrot, a kristálycukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját, a két db tojássárgát, az egy egész tojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Olvaszd fel kíméletesen a csokoládét vízfürdő fölött vagy mikrohullámú sütőben. 2. Forgasd bele a krémsajtot és addig keverd, amíg egyenletes állagú lesz. 3. Válaszd szét a to...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű