50 dkg tehéntúró,
13 dkg búzadara, (9 evőkanál)
2 tojás,
1 csapott evőkanál cukor,
1/2 kávéskanál só,
2 dl tejföl,
6 dkg zsír,
6 dkg zsemlemorzsa,
a kifőzővízbe 1 dkg só.
A túrót enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot és fakanállal vagy tiszta kézzel jói meggyúrjuk. Ráütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a búzadarát, és keveréssel, nagyon jól eldolgozzuk. Legalább egy órán át letakarva pihentetjük. Egy 4-5 literes lábas háromnegyed részéig vizet készítünk, felforraljuk. A pihentetett tésztából lisztezett, tiszta papírra vagy műanyag tálcára 16 kis halmot rakunk, és enyhén lisztes tenyérrel szabályos gombócokat gömbölyítünk. A gombócokat az erősen forrásban levő vízbe tesszük, a lábast többször megrázogatjuk; amint a víz felforrt, a meleget mérsékeljük; a gombócokat lassan, egyenletesen főzzük 15 percig, amíg az ujjunk hegyével megérintve jó puhának nem érezzük. Ha nincs gyakorlatunk a megítélésben, 15 perc múlva emeljünk ki egy gombócot, vágjuk ketté, úgy állapítsuk meg, hogy átfőtt-e. Ekkor szűrőkanállal egyenként kiszedjük, jól lecsurgatjuk, melegített tálra tesszük. Meleg tejföllel leöntjük, és forró pirított morzsát szórunk rá. A morzsát azalatt pirítjuk, amíg a gombócok főnek. Ne szedjük a gombócokat a pirított morzsába, mert a morzsa erősen nedvszívó és a gombócot megkeményíti.
Amitől ez a recept különleges, az nem más, minthogy a tojást szétválasztjuk, és a fehérjét külön felverjük. Ezt követően az összekevert túró, dara, tojássárga egyvelegbe beleforgatjuk a felvert fehérjét, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Cukrot nem kötelező a gombócba nem tenni, de természetesen, ha nem bírjuk ki nélküle, ér édesíteni. Arra figyeljünk, hogy jobb, ha a túró darabos, mint ha túl krémes.
A hozzávalókat összegyúrjuk és puszedli formákat készítünk. 175 fokon sütjük...lehet látni és érezni is amikor elkészült ❤️
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik ed...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból 20 perces dagasztással ruganyos tésztát gyúrunk, majd egy órát kelesztjük. Nyújtófával kb. fél-1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a vajjal, megszórjuk a cuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az almát alaposan megmostam, és héjával együtt lereszeltem nagylyukú reszelőn, majd hozzáadtam a zabpelyhet, a diót, a fahéjat és a felolvasztottkókuszzsírt. 2. Az egészet kézz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű