2 kg hüvelyes zöldborsó (1 kg mirelit v üveges de az nem olyan jó)
4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
2 dkg cukor,
1-/2 dkg só,
2 dl tej.
Esetleg csontlé, 1/2 késhegynyi szódabikarbón
A megmosott zöldborsót forrásban levő vízbe tesszük (kb. 1 liter), hozzáadjuk a cukrot és felforrás után mérsékelt tűzön főzzük. Ha azt akarjuk, hogy a borsó üde zöld színét megtartsa, borsószem nagyságú szódabikarbónát tegyünk a főzővízbe. Amikor félpuha, megsózzuk és majdnem felpuhulásig főzzük. Közben világos rózsaszínű, petrezselymes rántást készítünk a tűzről lehúzva, 2 dl hideg tejet adunk hozzá, simára keverjük és a főzelékhez adjuk. Kevergetve felforraljuk; 6-8 percig főzzük a rántással.
Mama mindig így csinálta, egyszerű, gyors és finom főzelék, nálunk mindenki szereti! Tükörtojás lett nálunk a feltét, de hússal, májjal is kínálhatjuk, mit mondjak… hmmm de fincsi :)
Kb. 1/2 liter vízbe sót teszek és a zöldbabot puhára fõzöm. Leveszem a tūzrõl és hozzáadom a a kb. 1,5 dl tejet. 1 ek zsírból és a 2 ek lisztbõl rántást készítek, amikor kész blet...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: NehézA hagymát ,megdinsztelem az olajon ,belevágom a császárszalonnát, virsliket karikákra és készre főzöm. Beleteszem a konzerv babot fűszerezem ízlés szerint. Legvégén a lisztből r...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a kelkáposztát előbb cikkekre, majd nagyobb kockákra vágjuk. Tél végén, amikor a kelkáposzta erős ízű, a kockára vágott kelkáposztát for...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lencsét átmossuk, hozzáadjuk a babérlevelet, az egészben hagyott hagymát, a zúzott fokhagymát, és 1 l sonkalé plusz víz keverékében, ha nincs, csak sós vízben, lassú tűzö...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű