6 tojás
12 ek víz
31 dkg cukor
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
A tojásfehérjét a cukorral és 6 ek. vízzel kemény habbá verjük. Tovább habosítjuk, majd belekeverjük a kézi habverővel habosra kevert tojások sárgáját és a maradék 6 ek vizet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, és a habba szitáljuk, óvatosan belekeverjük.
170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. A sütési idő lejárta után tűpróbát végzünk, és ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
A sütési idő kicsit soknak tűnhet, de látni fogod, hogy mivel viszonylag sok víz van benne, sokáig kell neki sülni! Ha bizonytalan vagy, nézd meg 50 perc után! Gyönyörű, magas tortákat készíthetsz ezzel a recepttel!
24-26 cm-es tortaformához
Ha kisebb (16-20 cm-es tortát szeretnél, akkor 4 tojás elég és ennek megfelelően arányosítsd a többi hozzávalót is!)
Ha unod már a hagyományos piskótákat, akkor bolondítsd meg néhány extra hozzávalóval!
Bevallom nekem a diós a kedvencem.
Piskóta változatok:
Diós piskóta:10 dkg darált diót, mogyorót vagy mandulát adunk a tésztához, ilyenkor ennyivel kevesebb lisztet használjunk, hogy ne legyen nagyon tömör a piskótánk.
Vajas piskóta: Olvasztott vajat is adhatunk a piskótához, így egy kicsit nehezebb, szaftosabb tésztát kapunk. Célszerű első lépésként a vajat megolvasztani, hogy legyen ideje kihűlni.
Piskóta csoki darabokkal: A tésztát dúsíthatjuk 5-10 dkg étcsokoládé cseppel, amit a liszthez keverünk.
Csokoládés piskóta: 10 dkg csokoládét felolvasztunk. A piskótát a szokott módon elkészítjük. A végén belekeverjük a kevergetés közben szoba-hőmérsékletűre hűtött csokoládét. Ettől a tortánk kellemesen zamatos ízű lesz.
Narancsos vagy citromos piskóta: Az alap hozzávalókhoz egy alaposan megmosott vegyszermentes narancs vagy citrom héját reszeljük és a piskóta masszába 1 teáskanál citrom-illetve narancs aromát keverünk. Nagyon kellemes, karakteres ízt ad a süteménynek.
Erdélyi piskóta: Az alaprecepthez hasonlóan készül, azonban olajat is kell a piskóta masszához adni. A hozzávalók arányai: 6 tojás, 4 dl liszt, 3 dl cukor, 1 dl napraforgó étolaj, 1 csomag sütőpor. Az étolajat a liszt előtt kell a tojáshabhoz keverni. Sütés: 180 C fokon 30-35 percig.
Narancs piskóta 4 db tojás sárgája 2 dkg cukor 2 ek frissen facsart narancslé 1 egész narancs héja reszelve 4 db tojás fehérje 10 dkg porcukor 10 dkg liszt 7 dkg vaj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, nagyon habosra keverjük az egész tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, majd a té...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskótát deszkára tesszük. Előveszünk egy kávéskanalat és a tortalapba szélétől 1 - 1,5 cm - re kör alakú, keskeny, mély árkot vájunk. Az árok ásást 3 cm -enként megismételjük, így...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínt habbá verjük. Egy másik edényben összekeverjük a mascarponét a porcukorral, a zselatin fixxel végül a kávéval. Részletekben beleforgatjuk a tejszínhabot, óvatosan, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű