menu

Családireceptkönyv.hu

Vizes piskóta alaprecept


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 tojás

12 ek víz

31 dkg cukor

25 dkg liszt

1 tk sütőpor

csipet só

Elkészítés:


A tojásfehérjét a cukorral és 6 ek. vízzel kemény habbá verjük. Tovább habosítjuk, majd belekeverjük a kézi habverővel habosra kevert tojások sárgáját és a maradék 6 ek vizet.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, és a habba szitáljuk, óvatosan belekeverjük.

170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. A sütési idő lejárta után tűpróbát végzünk, és ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A sütési idő kicsit soknak tűnhet, de látni fogod, hogy mivel viszonylag sok víz van benne, sokáig kell neki sülni! Ha bizonytalan vagy, nézd meg 50 perc után! Gyönyörű, magas tortákat készíthetsz ezzel a recepttel!

Trükkök, tippek, praktikák:


24-26 cm-es tortaformához

Ha kisebb (16-20 cm-es tortát szeretnél, akkor 4 tojás elég és ennek megfelelően arányosítsd a többi hozzávalót is!)
Ha unod már a hagyományos piskótákat, akkor bolondítsd meg néhány extra hozzávalóval!

Bevallom nekem a diós a kedvencem.

Piskóta változatok:

Diós piskóta:10 dkg darált diót, mogyorót vagy mandulát adunk a tésztához, ilyenkor ennyivel kevesebb lisztet használjunk, hogy ne legyen nagyon tömör a piskótánk.

Vajas piskóta: Olvasztott vajat is adhatunk a piskótához, így egy kicsit nehezebb, szaftosabb tésztát kapunk. Célszerű első lépésként a vajat megolvasztani, hogy legyen ideje kihűlni.

Piskóta csoki darabokkal: A tésztát dúsíthatjuk 5-10 dkg étcsokoládé cseppel, amit a liszthez keverünk.

Csokoládés piskóta: 10 dkg csokoládét felolvasztunk. A piskótát a szokott módon elkészítjük. A végén belekeverjük a kevergetés közben szoba-hőmérsékletűre hűtött csokoládét. Ettől a tortánk kellemesen zamatos ízű lesz.

Narancsos vagy citromos piskóta: Az alap hozzávalókhoz egy alaposan megmosott vegyszermentes narancs vagy citrom héját reszeljük és a piskóta masszába 1 teáskanál citrom-illetve narancs aromát keverünk. Nagyon kellemes, karakteres ízt ad a süteménynek.

Erdélyi piskóta: Az alaprecepthez hasonlóan készül, azonban olajat is kell a piskóta masszához adni. A hozzávalók arányai: 6 tojás, 4 dl liszt, 3 dl cukor, 1 dl napraforgó étolaj, 1 csomag sütőpor. Az étolajat a liszt előtt kell a tojáshabhoz keverni. Sütés: 180 C fokon 30-35 percig.

Vizes piskóta alaprecept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Mini répatorta
Mini répatorta

A répákat megtisztítjuk és robotgépben felaprítjuk. A barna cukrot az olajjal alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. Durvára törjük a diót, majd egy tá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gesztenyés alagút vagy torta
Gesztenyés alagút vagy torta

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá. A sárgáját keverd ki a cukorral, majd add hozzá több részletben a kakaóval, szódabikarbónával és sütőporral vegyített li...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Kozák sapka torta
Kozák sapka torta

A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk, majd kikent tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük /tűpróbát végezzünk/. Ha kihűlt 3...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk