Piskóta:
8 tojás, 4 evőkanál víz, 11 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 ek. liszt, 1/2 cs. sütőpor, 2 ek. keserű kakaópor, 0,5 dl étolaj, csipet só
Krém:
0,5 liter növényi tejszín, 20 dkg ét csoki (2 tábla), 0,5-1 dl whisky (ízlés szerint)
A szokásos módon piskótát sütünk, de két adagban! Így sokkal magasabb lesz a torta! Tehát, felverjük csipet sóval és a cukrok felével a tojásfehérjét (mindet), közben a tojások sárgáját a vízzel és a többi cukorral felhabosítjuk, és belecsorgatjuk az étolajat. Egy másik tálba összekeverjük a lisztet, sütőport és a kakaóport. Beleszitáljuk a tojássárgás masszába, átforgatjuk, majd óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojáshabot is. 26-os tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, és a massza FELÉT belesimítjuk. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 5 perc után levesszük a hőfokot 180 fokra, és kb. fél órát sütjük, majd ezt megismételjük a másik piskótánál is! Hagyjuk kihűlni a piskótákat, majd félbevágjuk, és töltjük a krémmel.
A krémet előző nap készítjük elő (vagy ha sürgős, fél nappal előbb, mert kell neki a hűtés)! Egy edénybe beleöntjük a fél liter tejszínt (én hulalát használok), és amikor már melegszik, beletesszük az előzőleg kockákra tördelt jó minőségű ét csokit, és felolvasztjuk benne! Hűtjük egy éjszakán át, majd másnap beleöntjük a whiskyt, felverjük a robotgéppel, míg nem érjük el a kívánt állagot!
Töltjük a krémmel a piskótát, és ízlés szerint díszítjük!
Néhány tipp a díszítésre:
A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a feketekávét, a sütőporral elkevert lisztet, nagyon jól kikeverjük. A tésztát kézi habverővel is összeállíthatjuk....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici cukorral és sóval kemény habbá verem, a sárgáját a többi cukorral és olajjal habosra keverem, hozzáadom a lisztet és sütőport (a kakaósba...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: KönnyűAz összesen 10 evőkanálnyi liszt és keményítőt összekeverem, majd hozzáadom a sót és sütőport. A vaj, cukor és a tojások habosított keverékéhez hozzáadom a lisztes anyagot. A tort...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű