60 dkg liszt,
25 dkg margarin/15 dkg zsír,
1 tojás,
1 élesztő,
kb. 2 dl tej,
pici só,
kis marék kristálycukor.
A lekenéshez 1 tojás
Töltelék:
1 kg alma
ízlés szerint kristálycukor
őrölt fahéj
A tejbe tenni pici sót, pici cukrot, elkavarni, belemorzsolni az élesztőt.
A lisztet tálba szitálni, ebbe tenni szintén pici sót, a kis marék kristálycukrot és a margarinnal/zsírral jól elmorzsolni. Közepébe mélyedést készíteni, beleütni a tojást, ráönteni a felfutott élesztőt, összegyúrni. Közepes lágy tésztát kell kapnunk, ha kemény, pici tejet még hozzáadni. Két gombócot formálni, lisztezett felületre tenni, konyharuhával letakarni. Kb. 30 percig keleszteni.
Ha megkelt, kinyújtani, tepsibe tenni, darált dióval vagy grízzel megszórni (ez felveszi a gyümölcs nedvességét), rászórni a nem teljesen kicsavart almát, újra darált dió vagy gríz, rátenni a másik kinyújtott tésztát. Villával megszurkálni, majd tojásos tejjel lekenni. 150 C előmelegített sütőbe tenni. Tűpróbáig sütni.
Az almát a cukorral fahéjjal összekeverjük.
A lisztet leszitálom, a szobahőmérsékletű margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a két tojás sárgáját hozzákeverem. Nagyon jól összedolgozom, a tészta selymes tap...
Elkészítési idő:A nedves anyagokat összekeverjük és hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöt. A száraz anyagokat szintén összekeverjük és a két keveréket összeelegyítjük. Formába adagoljuk és előmel...
Elkészítési idő:1 tojásfehérjét kb. 30-35 dkg porcukorral gyurmázható állagúra kidolgozunk. (Lehet a masszát ízesíteni van.cukorral, pici ledarált kókuszreszelékkel, élelmiszer színezékkel megfe...
Elkészítési idő:1.Meg kell várnunk, hogy a leveles tészta kiolvadjon, majd ha kiolvadt, vékonyra nyújtjuk és négyzeteket vágunk belőle. 2.Minden négyzet közepére rakunk egy kis kocka lekvárt. 3....
Elkészítési idő: 20-30m