60 dkg liszt
25 dkg margarin
kismaréknyi cukor
2 tojás
kb. 1 dl tej
1 db élesztő
Töltelék:
Diós:
40 dkg darált dió
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 1 dl tej
1/2 citrom reszelt héja
Mákos:
2 és 1/2 bögre darált mák
8 evőkanál cukor
kb. 2 dl tej
fél citrom reszelt héja
1/2 dl langyos tejben elkeverünk csipet sót, cukrot, egy kávéskanál lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A margarint a liszttel összemorzsoljuk, beletesszük a kismaréknyi cukrot. pici sót.
A közepébe mélyedést készítünk, beleütünk 1 tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt. Annyi tejjel, hogy könnyű tésztává lehessen gyúrni.
4 vagy 6 cipóra osztjuk, lisztezett felületen letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, megfőzzük a töltelékeket.
A cipókat tepsi nagyságúra nyújtjuk, szétkenjük a tölteléket rajta, majd feltekerjük.
Tepsibe tesszük, tetejüket 1 tojás és tej keverékével megkenjük, hústűvel megszurkáljuk, sütőbe tesszük, 150 C-on kezdjük a sütést. Kb. 20 perc múlva 180 C-ra állítjuk, tűpróbáig sütjük.
A diós töltelékbe lehet még tenni pici rumot vagy gyümölcslekvárt (nekem a sárgabarack lekvár vált be), a mákos töltelékbe reszelt narancshéjat is.
A langyos tejben elkeverjük a szalalkálit, majd tésztát készítünk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 200 fokon 30×35-ös méretű tepsiben 4 lapot sütünk. A k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 150 fokra előmelegítjük. A fehérjéket elektromos habverővel verjük, amikor szép habos, de még nem nagyon kemény, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Minden kanál között...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe! A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A túrót egy keverőtálban villával áttörtem, hozzákevertem a mascarponét és a 10 dkg porcukrot, jól összedolgoztam. 2. A maradék 2 ek cukrot a kávéhoz adtam és egy kisebb mél...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű