2,5 dl Guinness sör
25 dkg vaj
25 dkg barnacukor
1 kg (vegyes) aszalt, illetve kandírozott gyümölcs
50 dkg liszt
1,2 dkg (1 csomag) sütőpor
1 evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
3 közepes tojás
A sörbe beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat és az egészet lassan, kis lángon melegítjük, míg a vaj fel nem olvad és a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadjuk az átválogatott, megmosott aszalt (kandírozott) gyümölcsöt és 10 percig duzzadni hagyjuk a még meleg cukros, vajas sörben. Ehhez hozzászitáljuk a sütőporral előzőleg jól elkevert lisztet, beletesszük a fűszerkeveréket, a citromhéjat, majd végül a felvert tojásokat. Jól kikeverjük a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt kerek, kapcsos tortaformába vagy egy kivajazott, lisztezett püspökkenyérformába öntjük.
160 Celsius-fokos sütőbe tesszük. (Kb. másfél óra alatt sül át annyira, hogy a beleszúrt hústűre már nem ragad rá a tészta.) Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.
Köszönetünket fejezzük ki a fenti receptért az Irish Feet ír sztepp tánccsoportnak. Ők Sass Attila tapasztalataira támaszkodtak, aki megjegyzi, hogy a Guinness-t le szokta cserélni olcsóbb baksörre, sőt gyakran egyszerűen erősre főzött feketekávéval helyettesíti. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy vannak, akik a kész tortát meglocsolják egy kis ír whiskey-vel is, ami nem minden kockázat nélküli, mert egy ekkora sütemény képes akár fél litert is benyelni...
A száraz és a nedves alapanyagokat külön tálban elkeverjük. Ha kész összevegyítjük őket. Dobhatunk bele csoki darabokat, akár ízesíthetjük fahéjjal, citrommal, mazsolával, rummal,...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: KönnyűDió + liszt + margarin --> összegyúrjuk Kis csikokat sodrunk és kiflit formálunk belőle Sütés: 170 fok, kb. 5-7 perc Forrón vaniliás porcukorba hempergetjük
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA búzát átmossuk, a szennyeződésektől megtisztítjuk. (napjainkban, bioboltokban, sőt, egyes drogériákban kapható étkezési búza olyan tiszta, hogy azt már nem kell külön megmosni)....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet elkeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a kockára vágott margarint, és alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Fó...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű