70 dkg tönkölyliszt
2,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
2,4 dl zabtej
1 dl zabtejszín
1 dl víz
25 dkg liga
A liszttel összekevertem a sót és a cukrot. Rámorzsoltam az élesztőt, hozzáöntöttem a tejszínt és a tejet. Elkezdtem összegyúrni a tésztát, és éreztem, hogy kevés lesz a folyadék, ezért öntöttem hozzá még 1 dl vizet, és így már egy jól összeálló, rugalmas tésztát kaptam. A kelesztőtálat betettem 1 órára a hűtőbe.
Mikor kivettem átgyúrtam, lemértem, és 8 felé osztottam, majd külön-külön kerek formára nyújtottam őket (kb. 20-25 cm).
A ligát 7 felé vágtam, és a tésztalapok közé reszeltem egy -egy adagnyit. Az utolsó tésztára, azaz a torony tetejére nem kerül vaj.
Miután elkészültem a rétegezéssel fogtam a nyújtófát és kinyújtottam a tésztát vékonyra (3-4 mm). Óriási kört kaptam, még a konyhapult széléről is lelógott egy kicsit. Nagyon kíváncsi voltam, ezért kerestem egy vonalzót és lemértem, 58 cm volt az átmérője. :)))
Pizzavágóval 16 részre osztottam. A cikkek széles felét kicsit bevágtam, a bevágásokat elkezdtem kifelé tekerni, és amikor a vágás széléhez értem feltekertem az egészet (a képen nagyon jól látszik).
Zsírpapírral bélelt tepsire tettem, megspricceltem vízzel, és a gőzös, 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
A képen nem látszik, de a croissant-ok tenyérnyi nagyságúak lettek.
Ezeket jól összegyúrjuk, ezt 6 fele osztjuk, 1 órát pihentetjük. Majd kinyújtom gömb alakúra és jó vékonyra. Megkenem olvasztott rámával, derelyevágóval 12 cikkre felvágom, a nag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta! Élesztőt a tejbe amibe cukrot rakunk futtatjuk!A lisztet a sóval elkeverjük!Hozzá adjuk az élesztős tejet,a vizet és az olajat!Lágy tésztát gyúrunk és duplájára kelesztjük...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: KönnyűElkészítése: A vajat a tojássárgájával, a tejföllel és a sóval kikavarjuk. A lisztet a sütőport és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, meggyúrjuk a tésztát. Majd becsomagoljuk fóliá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, sót és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a tejfölt. a tejben felfuttatjuk az élesztot (langyos tejhez 1 tk. Cukor) az olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű