Hozzávalók a dagadóhoz: 1,5 kg bőrös dagadó, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, só, bors, őrölt paprika
a töltelékhez: 25 dkg sonka, 4 főtt tojás, 2 nyers tojás, 4 szál zöldhagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors
tetejére: füstölt szalonna
Elkészítése: a dagadót éles késsel bevágtam amilyen mélyre csak tudtam, vigyázva hogy a széleinél ne sértsem meg. A fokhagymát megpucoltam, áttörtem és összekavartam a mustárral, az olajjal, a sóval, borssal és őrölt pirospaprikával majd a dagadót kívül-belül jól bedörzsöltem vele. Fóliával letakartam és egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap elkészítettem a tölteléket. A zöldhagymát megpucoltam, megmostam és apróra vágtam majd a vajon megdinszteltem. A sonkát és a kihűlt hagymát ledaráltam, hozzáadtam a 4 lereszelt, főtt tojást, a 2 nyers tojássárgáját, a 2 evőkanál zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyem levelet .Sóval és borssal ízesítettem. Legvégén lazán belekavartam a 2 tojás felvert habját, majd megtöltöttem vele a dagadót és a végét bevarrtam. A bőrös felét pengével vékonyan felcsíkoztam és ezzel a felével alulra tettem a tepsibe.Tetejét szalonna szeletekkel takartam be. Vizet öntöttem alája , lefedtem és 1 órát , lassú lángon pároltam. Ekkor megfordítottam, fél órát pároltam a másik felén is, majd újabb fél órát fedetlen, míg a bőrös része ropogósra sült . Hidegen szeleteltem és friss zöldséggel tálaltam.
A lapockát felcsíkozzuk, vékony szeletekre vágjuk, a lila hagymát felaprítjuk, a kolozsvári szalonnát gyufányi darabokra szeleteljük. A szalonnát megpirítjuk, a kisült zsírjában me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 1,5 cm vastag szeletekre vágott hús széleit egy kés hegyével megszurkáljuk, majd a hússzeleteket (anélkül, hogy átfednék egymást) egy edénybe fektetjük, ráöntjük a bort, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA húst alaposan megtisztítjuk, ha van rajta nagyon zsíros rész, azt esetleg eltávolítjuk és felkockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát, a paprikát kockára, a paradi...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes