Tészta 6 rúdhoz:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 8 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 dkg cukor
- 2 tojás
- 0,5 dkg só
+ tojás a kenéshez
Máktöltelék (3 rúd):
- 40 dkg darált mák
- 26 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- fahéj
- reszelt citromhéj
(- mazsola)
Diótöltelék (3 rúd)
- 40 dkg darált dió
- 4 dkg morzsa
- 22 dkg cukor
- 2 dl víz
- fahéj
- reszelt citromhéj
(- mazsola)
A lisztet, vajat, zsírt a porcukorral elmorzsoljuk. Az élesztőt a cukorral, tejjel felfuttatjuk, a liszthez adjuk. A tojásokat és a sót is hozzáadjuk, összegyúrjuk, hideg helyen pihentetjük néhány órát.
A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipóvá formáljuk, a cipót téglalappá nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg. Tepsibe tesszük (zsírozott, vagy sütőpapíros).
Tojással megkenve egy fél órát meleg helyen tartjuk, aztán ismét megkenjük, és most hideg helyre tesszük, míg a tojás megszárad (megrepedezik).
Megszurkáljuk villával. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék:
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a citromhéjat, fahéjat. Kihűtjük.
Diótöltelék:
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, leforrázzuk vele a diót, és a morzsát. Belekeverjük a citromhéjat, fahéjat. Kihűtjük.
Egyszerű 6 tojásos piskótát készítünk, ehhez a tojások fehérjéit csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk a sárgákat, amit előzőleg kikeverünk az édesítővel, végül bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKARAMELL: Először a karamell-t készítjük el. Abban az edényben praktikus, amiben sütni fogjuk a süteményt. 5-10 dkg cukrot 3 evőkanál vízzel elkezdjük főzni, mikor világosbarna l...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: NehézA vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A tojásfehérjékből a kristálycukorral kemény habot verünk. A vajas kever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű