Tészta 6 rúdhoz:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 8 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 dkg cukor
- 2 tojás
- 0,5 dkg só
+ tojás a kenéshez
Máktöltelék (3 rúd):
- 40 dkg darált mák
- 26 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- fahéj
- reszelt citromhéj
(- mazsola)
Diótöltelék (3 rúd)
- 40 dkg darált dió
- 4 dkg morzsa
- 22 dkg cukor
- 2 dl víz
- fahéj
- reszelt citromhéj
(- mazsola)
A lisztet, vajat, zsírt a porcukorral elmorzsoljuk. Az élesztőt a cukorral, tejjel felfuttatjuk, a liszthez adjuk. A tojásokat és a sót is hozzáadjuk, összegyúrjuk, hideg helyen pihentetjük néhány órát.
A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipóvá formáljuk, a cipót téglalappá nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg. Tepsibe tesszük (zsírozott, vagy sütőpapíros).
Tojással megkenve egy fél órát meleg helyen tartjuk, aztán ismét megkenjük, és most hideg helyre tesszük, míg a tojás megszárad (megrepedezik).
Megszurkáljuk villával. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék:
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a citromhéjat, fahéjat. Kihűtjük.
Diótöltelék:
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, leforrázzuk vele a diót, és a morzsát. Belekeverjük a citromhéjat, fahéjat. Kihűtjük.
A tekercsekhez a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. Mindegyiket megkenjük baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval, felt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ MACARON Előző nap a kimaradt tojásfehérjéket a konyhapulton hagytam. A mandulát és a porcukrot kávédarálón porrá őröltem. A pihentetett tojásfehérjét és a kristálycukrot addi...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük A töltelékhez a diót apróra törjük, majd lábasban kevés tejjel összefőzzük, hozzáadjuk a mazsolát, fahéjat és a reszelt nar...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA rizslisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük egy tálba. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját az édesítővel és mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt is. A s...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes