Hozzávalók 16-20 gombóchoz:
6 - 8 szelet kenyér vagy 4 szikkadt zsemle
4 tojás
4 dl tej
40 dkg finomliszt
1 csapott ek só
bors
petrezselyem
1 hagyma – ízlés szerint
A kenyérszeleteket pirítós sütőben megpirítjuk, majd kis kockákra vágjuk. (Ha zsemléből készítjük, akkor a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk, tepsibe terítjük és a forró sütőben ropogósra sütjük.)
A tojásokat és a tejet 1 csapott ek. sóval elkeverjük és hozzáadjuk a lisztet. A pirított kis kockákat a masszához adjuk, jól összekeverjük, egészen sűrű, „mázgás” lesz. Én 1 fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon átsütöttem és ezt is a masszához adtam, de ez elhagyható, nem része az alapreceptnek, viszont jó ízt ad neki. Lefedjük, 20 percig pihentetjük.
A masszából 2 evőkanál segítségével megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel laza gombócokat kerekítünk belőlük .
Óvatosan forrásban lévő sós vízbe tesszük őket (több részletben), és lassú forralással 10-15 percig főzzük. Mielőtt kivennénk a vízből, egyet kettévágunk, megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tálba szedjük őket, meglocsoljuk az olajjal, fedő alatt kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.
http://csikcsak-otthona.webnode.hu/products/vadas-zsemlegomboccal/
A padlizsámokat meghámozzuk, kockákra vágjuk, besózzuk és félretesszük. Amíg levet ereszt, megpucoljuk a leveszöldséget és a fokhagymát és konyhai robotgépben lereszeljük 3 gerezd...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összeturmixoljuk, picit állni hagyjuk (1 órát), majd kis kacsónkkal megformáljuk. Ha nem elég gyúrható, hozzáteszünk még egy pici lisztet. A megformált kroketteke...
Elkészítési idő:burgonyát meghámozzuk, majd hosszában 6 felé vágjuk. zzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, oregánóval, és fokhagymaporral. Meglocsoljuk olíva olajjal, majd alaposan összekev...
Elkészítési idő: