Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mézes írómáz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Írómáz: A pontos recept megadása lehetetlen. Minden az alapanyagok így a tojás és a porcukor minőségétől függ.
1 tojás fehérje, 1 lapos evőkanál étkezési keményítő, kb. 25 dkg porcukor. A porcukrot a keményítővel szitáljuk össze. A háromnegyedét adjuk a tojásfehérjéhez, alaposan keverjük ki, de habot verni nem kell. A keményítős porcukorból annyit adjunk hozzá apránként, amíg a máz nehezen szakadva folyik le a habverőről, már nem folyékony, de nem is kemény. Ha túl lágy adjunk még hozzá porcukrot, ha kemény, pár csepp tojásfehérjével hígítsuk. Csak kisebb mennyiséget töltsünk egyszerre zacskóba, végét kössük le. Legjobban megfelel erre a patentzáras hűtőzacskó, mely kellően merev és formatartó, ezért könnyű vele dolgozni. A zacskó sarkára kis lyukat vágjunk. A munka alatt kezünkben folyósabbá vált máz kis porcukorral újra kikeverve feljavítható.


Terülőmáz: Az írómázból elvett kisebb mennyiséget kevés víz hozzáadásával folyékonyabbá teszünk és habosra keverjük. Ezzel a körvonalak közét kitölthetjük, így kapva nagyobb összefüggő fehér felületeket. Az elkészített mázat felhasználásig nedves ruhával letakarva, vagy légmentesen záró edényben tartsuk, mert gyorsan szárad. Élelmiszerfestékekkel, vagy természetes színező anyagokkal, mint cékla-, vagy spenótlével, kurkumával (sárga őrölt fűszer), kávéval, kakaóval stb. meg is színezhetjük a mázunkat.






Piros fénymáz: A sütés előtt csak tejjel kent tésztát sütés és pihentetés után piros ételfestékkel színezett, két teáskanál tejjel higított tojássárgájával kenjük, hogy egyenletesen bevonja és 50 °C fokon léghőkeveréses sütőben 5-8 perc alatt rászárítjuk.
A megírt sütemények néhány óra alatt teljesen megszáradnak. Teljes száradás után felhasználásig érdemes a mézeskalácsokat légmentesen tárolni, hogy minél tovább szépek maradhassanak.



Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: HAMi
Diós krémes sütemény
Diós krémes sütemény

1. A tojássárgákat habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. 2. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral és az előzőekhez adjuk. 3. A tojásfehérjét a maradék c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Kókuszos grízes sütemény
Kókuszos grízes sütemény

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. Mikor már elég krémes állagú, kivajazott sütőformába tesszük és 20 percen át sütjük 180 fokon. Közben elkészít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrju...

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyümölcskenyér alaprecept
Gyümölcskenyér alaprecept

A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a tejet, a sütőporral vegyített lisztet, illetve a tetszés szerinti gy...

Elkészítési idő: kb 1 ó.
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk