menu

Családireceptkönyv.hu

Mézes írómáz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Írómáz: A pontos recept megadása lehetetlen. Minden az alapanyagok így a tojás és a porcukor minőségétől függ.
1 tojás fehérje, 1 lapos evőkanál étkezési keményítő, kb. 25 dkg porcukor. A porcukrot a keményítővel szitáljuk össze. A háromnegyedét adjuk a tojásfehérjéhez, alaposan keverjük ki, de habot verni nem kell. A keményítős porcukorból annyit adjunk hozzá apránként, amíg a máz nehezen szakadva folyik le a habverőről, már nem folyékony, de nem is kemény. Ha túl lágy adjunk még hozzá porcukrot, ha kemény, pár csepp tojásfehérjével hígítsuk. Csak kisebb mennyiséget töltsünk egyszerre zacskóba, végét kössük le. Legjobban megfelel erre a patentzáras hűtőzacskó, mely kellően merev és formatartó, ezért könnyű vele dolgozni. A zacskó sarkára kis lyukat vágjunk. A munka alatt kezünkben folyósabbá vált máz kis porcukorral újra kikeverve feljavítható.


Terülőmáz: Az írómázból elvett kisebb mennyiséget kevés víz hozzáadásával folyékonyabbá teszünk és habosra keverjük. Ezzel a körvonalak közét kitölthetjük, így kapva nagyobb összefüggő fehér felületeket. Az elkészített mázat felhasználásig nedves ruhával letakarva, vagy légmentesen záró edényben tartsuk, mert gyorsan szárad. Élelmiszerfestékekkel, vagy természetes színező anyagokkal, mint cékla-, vagy spenótlével, kurkumával (sárga őrölt fűszer), kávéval, kakaóval stb. meg is színezhetjük a mázunkat.






Piros fénymáz: A sütés előtt csak tejjel kent tésztát sütés és pihentetés után piros ételfestékkel színezett, két teáskanál tejjel higított tojássárgájával kenjük, hogy egyenletesen bevonja és 50 °C fokon léghőkeveréses sütőben 5-8 perc alatt rászárítjuk.
A megírt sütemények néhány óra alatt teljesen megszáradnak. Teljes száradás után felhasználásig érdemes a mézeskalácsokat légmentesen tárolni, hogy minél tovább szépek maradhassanak.



Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bögrés  túrós szezonpite
Bögrés túrós szezonpite

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk. A hozzávalókat csomómentesre összekeverjük. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát. Tetszőleges gyümölcsökkel kirakjuk a tetejét, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis rétes recept
Krumplis rétes recept

Készíthetjük gyúrt rétesből, de ha kevesebb az időnk, akkor bolti rétestésztából is megcsinálhatjuk a rétesünk. A töltelék hozzávalóit még melegen alaposan krémesre keverjük...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kapucsínós keksz és sütipecsét
Kapucsínós keksz és sütipecsét

A margarint elmorzsoltam a liszttel, a cukorral és a lereszelt csokival, majd hozzáadva a tojást puha tésztát gyúrtam belőle. A tésztát késfok vastagra kinyújtottam, kekszformákkal...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyöngyi
Gesztenyés keksztekercs
Gesztenyés keksztekercs

A tészta hozzávalóit egy tálban, kézzel összedolgoztam. A töltelékhez a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Egy tiszta konyharuhát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk