25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
1 tk só
1 mk cukor
2 ek olaj
Az élesztőt a tejben a cukorral elkeverem, 15 percre magára hagyom, hogy felfusson. A lisztet mélyebb tálba szitálom, hozzákeverem a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt, és szép hólyagosra dagasztom.
Egy tálat olajjal kikenek, beleteszem a tésztát, és azt is megkenem olajjal. Huzatmentes helyre teszem (én hideg sütőbe vagy mikróba szoktam tenni, anélkül, hogy bekapcsolnám). Kelni hagyom, ez kb. 1 óra.
A megkelt tésztát 3 részre osztom, cipót vagy veknit formálok belőlük, majd konyharuhával letakarva hagyom kelni legalább egy negyed órán át.
A knédlit gőzben kell főzni, nem vízben, erre én azt találtam ki, hogy egy nagy fazékba 2 újjnyi vizet töltök, ebbe belerakok egy kisebb tortaforma kapcsos részét, rá egy nagyobb tortaforma alját, és amikor már forr a víz, a sütőpapírra rakott knédlit a papírral együtt ráteszem, gyorsan rárakom a fedőt, és kb. 20 percig gőzölöm. Közben egyszer sem kukucskálom meg, mert tönkremegy. Ha letelt az idő, kiveszem, rácsra teszem hűlni. Gőzölöm a következőt.
A knédli kitűnően tűri a mélyhűtést. Tehát, a maradékot folpackba csomagolva mélyhűtőben lehet tárolni a felhasználásig.
1. Ha nyers répából készíted a párolt répát, akkor először hámozd meg a répákat, utána vágd ízlés szerinti méretűre. 2. Ha gyorsfagyasztott répát használsz, akkor egyszerű...
Elkészítési idő: 20 percA káposztát kicsit átmostam, majd összevágtam. Hozzáadtam a tojásokat, fűszereztem, a végén raktam bele az útifűmaghéjat. Pár percig hagytam pihenni. Közben a szalonnát vékony csí...
Elkészítési idő:A krumplit mindenki szereti, így ezzel az étellel mellé találni igazából nem nagyon lehet. A különlegessége, hogy nem szokásos étel,hamar kész, nem kell ott állni mellette és lakta...
Elkészítési idő: