menu

Családireceptkönyv.hu

Zürich-i kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így: (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva) 250 g kenyérliszt (BL-80-as) 6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö 165 ml víz ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk. Hozzávalók: az elözö esti összes kovász 375 g kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre) 210 ml víz 25 g vaj 10 g friss élesztö 12 g só csipet aszkorbinsav 2 evökanál burgonyapehely

Elkészítés:


Ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, sokan a kenyérsütögépet használják dagasztásra, nekem van egy Thermomixem, én legtöbbször ezzel dagasztom, de van amikor kézzel állítom össze a tésztát, az sem olyan megeröltetö. Viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belöle így, ezt is Limarától tanultam. Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, söt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hülés után már megvágható. Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes Mindennapit tud az asztalra tenni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
269. Kifli
269. Kifli

Dagasztani. 30 perc pihi.12 fele osztani,gömböket formálni. 10 - 15 perc kelés.Kinyújtani /háromszög/.20 x 40 cm, kis vajjal kenni,feltekerni. 20 perc pihi Spriccelni. 200 fok 15...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sóskifli Limara
Sóskifli Limara

Az olaj kivételével mindent beleraktam a gépbe, és elindítottam a dagasztást. Kb. 5 perc után, mikor már összeáll a tészta, az olajat is hozzá tettem. 20-30 percig kell dagasztani....

Elkészítési idő: 30 perc+keleszt
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anni
Kakaós csiga
Kakaós csiga

-A túrót és a cukrot géppel jól elkeverjük. -Ezután lassan hozzákeverjük az előre kimért olajat és tejet. -A lisztbe belekeverjük a sót és sütőport, majd ezt a keveréket beleszit...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anya
Pizza
Pizza

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk