menu

Családireceptkönyv.hu

Zürich-i kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így: (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva) 250 g kenyérliszt (BL-80-as) 6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö 165 ml víz ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk. Hozzávalók: az elözö esti összes kovász 375 g kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre) 210 ml víz 25 g vaj 10 g friss élesztö 12 g só csipet aszkorbinsav 2 evökanál burgonyapehely

Elkészítés:


Ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, sokan a kenyérsütögépet használják dagasztásra, nekem van egy Thermomixem, én legtöbbször ezzel dagasztom, de van amikor kézzel állítom össze a tésztát, az sem olyan megeröltetö. Viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belöle így, ezt is Limarától tanultam. Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hömérséklettöl függö, lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, söt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütöpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, a kenyér el kezd szépen pattogni, cserepesedni. Kb. 1 óra hülés után már megvágható. Sokkal finomabb és tovább friss marad, mint bármely pékségben, vagy üzletben vásárolt kenyér. Mindenkinek melegen ajánlom, aki egy kis érzéket érez magában a kenyérsütés iránt, és nem utolsó sorban mindenféle adalékoktól mentes Mindennapit tud az asztalra tenni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
*Omlós-sajtos pogácsa, Házi pék módra
*Omlós-sajtos pogácsa, Házi pék módra

1. Az alapanyagok kimérése után a lisztet és a margarint vagy a vajat addig kell összemorzsolni, míg a zsiradék teljesen körülveszi a liszt szemcséket. Ezután hozzá kell adni a töb...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kalácsok
Pizzás csiga
Pizzás csiga

A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük egy kevés étolajjal, egyenletesen rákenjük a pi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
306. Papucs
306. Papucs

Összegyúrni, picit pihen. Vékonyra nyújtani, 6 db /15 cm kör/. Tölteléket aprítani, összekeverni tejföllel. Megtölteni széleit összecsípni, .kicsit ellapítani. Serpenyőben olaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Bogi
Zöldséges lepények „alagyji”
Zöldséges lepények „alagyji”

Legjobb egyféle zöldségből készíteni. A cukkinit nagy lyukú, a többi zöldséget közepes méretű reszelőn reszeljük le. A masszát sózzuk meg és tetszőlegesen fűszerezzük*. Tegyünk bel...

Elkészítési idő: gyors!
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk