menu

Családireceptkönyv.hu

Csicseriborsó főzése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tápanyag- és fehérjedús csicseriborsó sok mediterrán és indiai étel remek kiegészítője lehet. Itthon ritkán használjuk, mégis ha más konyhák ízeihez fordulsz, érdemes vele megbarátkoznod. Konzerv változata azonnal felhasználható, de én azért szeretem a szárított verziót, mert csak annyit főzök meg belőle, amennyire valóban szükségünk van. A csicseriborsó főzése pedig nagyon egyszerű, bár az áztatás miatt kicsit időigényes.

Elkészítés:


A csicseriborsó főzése

A csicseriborsó főzését előző nap kezdd el. Áztasd be a kívánt mennyiséget úgy, hogy bőven ellepje a víz, és hagyd úgy éjszakára. Úgy számolj, hogy a száraz csicseriborsó kb. a duplájára dagad az áztatás során, elég nagy edénybe tedd és elég sok vízzel öntsd fel.
A beáztatott csicseriborsót tedd fel sós vízbe főni. Akár a levét, amiben ázott is használhatod ehhez. Fedő alatt, kis lángon, a forrástól számítva kb. egy óra tíz perc – másfél óra alatt puhul meg. Ahogy más száraz hüvelyeseknél, ha kevesebb ideig áztattad, akkor ezt hosszabb főzési idővel pótolhatod.
Kész. Ha megpuhult szűrd le, nincs vele további dolgod. Azonnal felhasználhatod különböző ételekbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csicseriborsó felhasználása

A megpuhult csicseriborsó kiváló kiegészítője lehet sokféle indiai currynek, de nagyon jól illik mediterrán ételekbe, salátákba. Ez az itthon is egyre közkedveltebb csicseriborsó krém, a hummusz alapanyaga (ez majd egyszer felkerül a blogra is :)). Egyébként magában is kitűnő csemege, aki szeret rágcsálni, annak ropi, keksz vagy egyéb szénhidrátdús megoldások helyett meleg szívvel tudom ajánlani. Megfőzve, konyhakészen egy zárt dobozban, hűtőszekrényben napokig eláll.

Egy recept ötlet: ezt a csirke curryt krumplival és csicseriborsóval dúsítottam, nagyon jó lett!

Ha többet szeretnél tudni magáról a csicseriborsó növényről, akkor ide kattintva olvashatod a Wikipedia magyar nyelvű cikkét.


*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csicseriborso-fozese

**https://hu.wikipedia.org/wiki/Csicseriborsó

Csicseriborsó főzése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Szalonnával, sajttal és gombával tűzdelt burgonya
Szalonnával, sajttal és gombával tűzdelt burgonya

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd éles késsel keresztben bevagdossuk (kb. 3-4 milliméterenként). A vágatokba beletesszük a szalonnát, a sajtot és a vékonyra felszeletelt go...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Gnocchi mit Paprikarahmsauce
Gnocchi mit Paprikarahmsauce

Es empfiehlt sich die Gnocchi (nach Packungsanleitung) zeitgleich mit der Sauce zuzubereiten, da beides sehr schnell geht. Etwas Öl oder Butter in einer Pfanne heiß werden lasse...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Májas töltött burgonya
Májas töltött burgonya

A burgonyákat héjában főzzük meg, sós vízben. Ha elkészült, lehúzzuk a héját, hosszában elfelezzük őket és óvatosan kivájjuk a közepüket. A töltelékhez a hagymát kockákra vágjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Zucchini-Gnocchi-Auflauf
Zucchini-Gnocchi-Auflauf

Die Zucchini waschen und in Scheiben schneiden. Die Tomaten waschen und achteln. Die Zwiebeln schälen und würfeln. Den Knoblauch abziehen und quetschen. Etwas Öl in einer Pfanne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk