friss, szárított vagy fagyasztott gyümölcs ( ha nagyon szükséges akkor gyümölcscukor)
Kb. 1 1/2 - 2 csésze püré elég 1 sütőlapra.
1. Melegítsük fel a gyümölcsöt egy edényben és keverjün belőle pürét. Ha magos a gyümölcs akkor szűrjük át egy szitán, de ez nem feltétlen fontos.
2. Az elkészült pürét vagy lekvárt terítsük szét egy fém- vagy sütőtálcán. Előtte mindenképp olajozzuk meg a sütőlapot vagy a sütőpapírt. Kb. 1 1/2 - 2 csésze püré elég 1 sütőlapra. Egy kanállal terítsük szét a felületen a masszát. Tegyük sütőbe és alacsony hőmérsékleten ( max. 60-70 fokon ) szárítsuk 2-3 órán keresztül. Az időtartam attól is függ, hogy milyen víztartalmú az adott gyümölcs. Hagyjuk a sütő ajtaját nyitva egy kicsit, hogy hamarabb el tudjon párologni a nedvesség.
3. Amikor a püré már elválik a sütő aljától és nem ragad rá, akkor kész a csemegénk, kivehetjük.
4. Egy éles késsel, vagy pizzavágóval csíkokra szeljük és még melegen sütőpapírra tekerjük.
*Gyümölcskombináció ötletek
Sárga: 1 friss mangó, 200 g aszalt sárgabarack, 1 narancs (lé) (ezek a legegyszerűbben készíthetők)
Lila: fagyasztott málna, fagyasztott szeder és 1 banán ( ha ezek nagyon magvasnak tűnnek, akkor próbáljuk az áfonyával)
Zöld: kiwi, mangó és mentalevél
Kék: Áfonya és szőlőlé
Piros: Eper és banán
Tehetünk hozzá fűszereket, mint a fahéj, kardamom, vanília vagy mentalevél.
Ha alacsony cukortartalmú csemegét szeretnénk, akkor nézzünk meg egy gyümölcstáblázatot, hogy miből célszerű készítenünk.
*Jó tanács
Ha energiatakarékosak szeretnénk lenni ( és legyünk is), akkor használjuk ki a sütőnk kapacitását, több tálcával készítsünk.
Nyári melegben nincs szükség a sütő használatára! Bátran tegyük ki a napra! 1-2 nap alatt nap alatt készre aszalódik. Ekkor viszont mindenképp takarjuk le szúnyoghálóval, hogy a rovarok ne lepjék el.
Ha nem tiltakozunk két kézzel a cukor ellen, akkor 1 rész cukor 2 rész gyümölcs arányban készíthetjük. Sőt! Citromsavval még ízletesebbé tehetjük.
***http://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/5714-Ettetek-már-gyümölcs-snacket-100-gyümölcsből-készül
A sonkát keskeny csíkokra vágjuk, a sajtokat lereszeljük és a trappistából egy keveset félreteszünk a tálaláshoz. Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagyma gerezdeket az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát karikára vágjuk, a szalonnával együtt picit átpirítjuk. A sajtot és a paprikát felkockázzuk. A tojásokat felverjük, beletesszük az összes hozzávalót, ízesítjük. Szilikon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük (a vízhez adjunk pár csepp citromlevet). Ne főzzük nagyon puhára! A muffin formába beletesszük a papírt, és az ujjaink segít...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. A hozzávalókat robotgéppel összekevertem, majd kisütöttem. Felét lekvárral, a másik felét fahéjas cukorral töltöttem, majd feltekertem. Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű