friss, szárított vagy fagyasztott gyümölcs ( ha nagyon szükséges akkor gyümölcscukor)
Kb. 1 1/2 - 2 csésze püré elég 1 sütőlapra.
1. Melegítsük fel a gyümölcsöt egy edényben és keverjün belőle pürét. Ha magos a gyümölcs akkor szűrjük át egy szitán, de ez nem feltétlen fontos.
2. Az elkészült pürét vagy lekvárt terítsük szét egy fém- vagy sütőtálcán. Előtte mindenképp olajozzuk meg a sütőlapot vagy a sütőpapírt. Kb. 1 1/2 - 2 csésze püré elég 1 sütőlapra. Egy kanállal terítsük szét a felületen a masszát. Tegyük sütőbe és alacsony hőmérsékleten ( max. 60-70 fokon ) szárítsuk 2-3 órán keresztül. Az időtartam attól is függ, hogy milyen víztartalmú az adott gyümölcs. Hagyjuk a sütő ajtaját nyitva egy kicsit, hogy hamarabb el tudjon párologni a nedvesség.
3. Amikor a püré már elválik a sütő aljától és nem ragad rá, akkor kész a csemegénk, kivehetjük.
4. Egy éles késsel, vagy pizzavágóval csíkokra szeljük és még melegen sütőpapírra tekerjük.
*Gyümölcskombináció ötletek
Sárga: 1 friss mangó, 200 g aszalt sárgabarack, 1 narancs (lé) (ezek a legegyszerűbben készíthetők)
Lila: fagyasztott málna, fagyasztott szeder és 1 banán ( ha ezek nagyon magvasnak tűnnek, akkor próbáljuk az áfonyával)
Zöld: kiwi, mangó és mentalevél
Kék: Áfonya és szőlőlé
Piros: Eper és banán
Tehetünk hozzá fűszereket, mint a fahéj, kardamom, vanília vagy mentalevél.
Ha alacsony cukortartalmú csemegét szeretnénk, akkor nézzünk meg egy gyümölcstáblázatot, hogy miből célszerű készítenünk.
*Jó tanács
Ha energiatakarékosak szeretnénk lenni ( és legyünk is), akkor használjuk ki a sütőnk kapacitását, több tálcával készítsünk.
Nyári melegben nincs szükség a sütő használatára! Bátran tegyük ki a napra! 1-2 nap alatt nap alatt készre aszalódik. Ekkor viszont mindenképp takarjuk le szúnyoghálóval, hogy a rovarok ne lepjék el.
Ha nem tiltakozunk két kézzel a cukor ellen, akkor 1 rész cukor 2 rész gyümölcs arányban készíthetjük. Sőt! Citromsavval még ízletesebbé tehetjük.
***http://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/5714-Ettetek-már-gyümölcs-snacket-100-gyümölcsből-készül
A joghurtot és a tejfölt összekeverjük és sűrű szövésű ruhába öntjük, majd szintén sűrű szövésű szűrőbe tesszük . Hűtőben 3 napig csöpögtetjük, majd kiöntjük tálkába. Minél tovább...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPaprika, paradicsom egy aprítóba szétvágva, vagy ledarálva... hozzá a só... mehet üvegekbe... nem semmi tartósító a só az tartósít..
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjastól alaposan megmossuk és rusztikus, vaskos cikkekre vágjuk. Lábosba dobjuk és annyi forró vízzel felöntjük, hogy épp ellepje, majd megsózzuk. Forrástól számítva 2...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 220 fokra. A hideg tejbe öntjük az ecetet, elkeverjük, és negyed órára félretesszük. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd elk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű