200 g vaj
200 g porcukor
500 g liszt
2 tojás
2 csomag vaníliás cukor
Fél kávéskanál só
Pâte sucrée – édes alaptészta elkészítése
Egy tálban keverd habosra a szobahőmérsékletű vajat, add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Keverd ki homogén krémmé.
Add hozzá a tojásokat egyenként, és keverd jól el az egészet.
Szitáld bele vagy egyszerűen add hozzá a lisztet és a sót. Keverd össze amennyire lehetséges.
Borítsd ki egy munkapultra, és a kezeddel dolgozd össze a tésztát egy nagy golyóvá. Csomagold műanyag fóliába, és felhasználás előtt legalább 30 percre tedd hűtőbe.
A pâte sucrée tészta hűtőben a tojás tartalma miatt legfeljebb 2-3 napig áll el. Az itt megadott mennyiség elég sok, ebből két darab 20-22 cm-es torta (pl. tarte tatin vagy gyümölcstorta), vagy rengeteg kis kosárka kijön. Ha csak egy alkalomra sütsz, akkor érdemes a mennyiségek felével, egy tojással számolni.
Ha nincs külön recept, akkor a pâte sucrée felhasználásával kiváló és egyszerű gyümölcstorta készíthető. Süsd meg vakon a tésztát akár nagyobb, akár kisebb kosárka méretű tortaformában. Töltsd meg kb. félig cukrászkrémmel, és halmozz a tetejére friss gyümölcsöt. Egyszerű, de mégis tökéletes sütemény!
A vakon sütés hőfoka és ideje a tésztától függ, ezt általában a receptben megadják, de a 170-180 fok és a 15-20 perc a legjellemzőbb. A vakon sütött tészta akkor jó, ha a szélei már enyhén megbarnultak, és a közepének is tartása van. A vakon sütés ideje függ még attól is, hogy utána kell-e még a tésztát sütni, vagy már csak hideg krém kerül bele.
A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész...
Elkészítési idő:A tojásokat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, olajjal és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, diót, a reszelt tököt, mazsolát és a fahéjat. A masszát...
Elkészítési idő:Először is a krumplit héjában megfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szin...
Elkészítési idő: