Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Samosa tészta, szamósza tészta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 16 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt
5 dkg vaj
2 tk. só
kb. 3 dl joghurt

Elkészítés:


A szamósza tészta nem egy önmagában fogyasztandó étel, ezért mindenképpen készíts hozzá valamilyen indiai fűszerezésű tölteléket. Zöldséges samosa receptért kattints a linkre.

Dolgozd össze a hozzávalókat, a lisztet, a vajat, a joghurtot és a sót kemény tésztává. Dolgozd át alaposan, és egy tálban letakarva pihentesd fél órát. Kifejezetten kemény tészát kapsz, de ez a samosa lényege, így lesz jó ropogós amikor kisütöd.
Megjegyzés: ha van rá lehetőséged, akkor a vaj helyett használj ghít.

Készíts a tésztából kisebb citrom méretű golyókat, ezeket nyújtsd ki egy picit olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjű legyen. Középen az átmérőjénél vágd ketté, így két darab félkört kapsz, ez két samosa lesz.

Formázz a félkörből egy tölcsért. Vedd a tésztát a tenyeredbe, egyenes oldalával fölül. A másik kezed mutatóujját vízbe mártva kend végig az egyenes oldalt, ez lesz a ragasztó. Az egyenes oldalát felénél meghajtva, a sarkokat hajtsd egymásra, az egyik felét visszahajtva a másikra. Az egymásra hajtott felületeket nyomkodd össze, hogy jól tartson a samosa. Így egy olyan tölcsért kapsz, aminek csúcsa az egyenes oldal felezőpontja (a kör középpontja), a tölcsér karimája a félkör kör alakú kerülete.

Az így kapott tölcsért töltsd meg a töltelékkel. Nem kell bele sok, kb. 2-3 teáskanál, a tetején legalább egy ujjnyi rész maradjon tisztán a tésztából, ahol le tudod zárni.

A samosa tésztát lezárni úgy tudod, hogy most a tölcsér karimájának belső oldalát kened körbe enyhén vizes ujjal, majd az egyik felénél visszahajtod egy kicsit – ezt láthatod a következő képen -, és utána a tölcsér tetejének két felét öszenyomkodod. Mivel nem folyós töltelék megy bele, nincs belőle hatalmas probléma, ha lyukas marad, de azért jól zárd le.

A kész samosákat közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd aranybarnára. Fontos, hogy ne legyen az olaj nagyon meleg, sőt inkább csak éppen sisteregjen a beletett samosa tészta. Így sül át a töltelék és a tészta is teljesen. Amikor a samosák már elkezdenek sárgulni, tekerd fel a lángot alattuk, így lesznek igazán szép barnák és ropogósak.

Trükkök, tippek, praktikák:


Samosa tészta, szamósza tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fondant készítése házilag
Fondant készítése házilag

Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhárma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tortilla lapok
Tortilla lapok

Sima tésztává gyúrjuk a fenti hozzávalókat. (Én ezt ráhagytam a robotomra.) Ahogy sima, lefedve tegyük pihenni a hűtőbe, de azonnal is süthetjük. Egyenként a legjobb ha kb. 8...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
SAJTTAL, KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT SÓS SÜTI
SAJTTAL, KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT SÓS SÜTI

Az update mirelit kelt tésztát kiolvasztjuk (szobahőmérsékleten kb. másfél óra), vékonyra kinyújtjuk és olvasztott vajjal megkenjük. Töltelékként sajtot, sonkát, kolbászt, lila...

Elkészítési idő: 1 óRA
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Kukoricás laskaraguval töltött cukkini
Kukoricás laskaraguval töltött cukkini

A megtisztított vöröshagymát és a gombát nem túl apró darabokra vágjuk. A kukoricát átmossuk, lecsepegtetjük. A cukkinit hosszában kettévágjuk, a közepüket kiskanállal kivájjuk, me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk