1/2 kg liszt
5 dkg vaj
2 tk. só
kb. 3 dl joghurt
A szamósza tészta nem egy önmagában fogyasztandó étel, ezért mindenképpen készíts hozzá valamilyen indiai fűszerezésű tölteléket. Zöldséges samosa receptért kattints a linkre.
Dolgozd össze a hozzávalókat, a lisztet, a vajat, a joghurtot és a sót kemény tésztává. Dolgozd át alaposan, és egy tálban letakarva pihentesd fél órát. Kifejezetten kemény tészát kapsz, de ez a samosa lényege, így lesz jó ropogós amikor kisütöd.
Megjegyzés: ha van rá lehetőséged, akkor a vaj helyett használj ghít.
Készíts a tésztából kisebb citrom méretű golyókat, ezeket nyújtsd ki egy picit olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjű legyen. Középen az átmérőjénél vágd ketté, így két darab félkört kapsz, ez két samosa lesz.
Formázz a félkörből egy tölcsért. Vedd a tésztát a tenyeredbe, egyenes oldalával fölül. A másik kezed mutatóujját vízbe mártva kend végig az egyenes oldalt, ez lesz a ragasztó. Az egyenes oldalát felénél meghajtva, a sarkokat hajtsd egymásra, az egyik felét visszahajtva a másikra. Az egymásra hajtott felületeket nyomkodd össze, hogy jól tartson a samosa. Így egy olyan tölcsért kapsz, aminek csúcsa az egyenes oldal felezőpontja (a kör középpontja), a tölcsér karimája a félkör kör alakú kerülete.
Az így kapott tölcsért töltsd meg a töltelékkel. Nem kell bele sok, kb. 2-3 teáskanál, a tetején legalább egy ujjnyi rész maradjon tisztán a tésztából, ahol le tudod zárni.
A samosa tésztát lezárni úgy tudod, hogy most a tölcsér karimájának belső oldalát kened körbe enyhén vizes ujjal, majd az egyik felénél visszahajtod egy kicsit – ezt láthatod a következő képen -, és utána a tölcsér tetejének két felét öszenyomkodod. Mivel nem folyós töltelék megy bele, nincs belőle hatalmas probléma, ha lyukas marad, de azért jól zárd le.
A kész samosákat közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd aranybarnára. Fontos, hogy ne legyen az olaj nagyon meleg, sőt inkább csak éppen sisteregjen a beletett samosa tészta. Így sül át a töltelék és a tészta is teljesen. Amikor a samosák már elkezdenek sárgulni, tekerd fel a lángot alattuk, így lesznek igazán szép barnák és ropogósak.
Olivaolajon lepiritom a felszeletelt vőrőshagymat es fokhagymát.Rateszem a pirospaprikát,majd a daralt hust so,bors,Felengedem vizzel ami ellepi.Ha kész,szurokanallal kiszedem a hu...
Elkészítési idő: 50 percA tésztát akár napokkal előtte is el lehet készíteni, de aznap is tökéletes. Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 10 percet letakarva pihentetjük, majd papír vékonyságúra nyújt...
Elkészítési idő:A céklát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd puhára főzzük, és pürésre daráljuk. Összeforraljuk a tejszínnel, szerecsendióval és sóval borssal ízesítjük. Hozzá adjuk az előáztatott...
Elkészítési idő:aA megtisztított, és apró kockára vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, elkeverjük. Hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: