Családireceptkönyv.hu

Samosa tészta, szamósza tészta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 16 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt
5 dkg vaj
2 tk. só
kb. 3 dl joghurt

Elkészítés:


A szamósza tészta nem egy önmagában fogyasztandó étel, ezért mindenképpen készíts hozzá valamilyen indiai fűszerezésű tölteléket. Zöldséges samosa receptért kattints a linkre.

Dolgozd össze a hozzávalókat, a lisztet, a vajat, a joghurtot és a sót kemény tésztává. Dolgozd át alaposan, és egy tálban letakarva pihentesd fél órát. Kifejezetten kemény tészát kapsz, de ez a samosa lényege, így lesz jó ropogós amikor kisütöd.
Megjegyzés: ha van rá lehetőséged, akkor a vaj helyett használj ghít.

Készíts a tésztából kisebb citrom méretű golyókat, ezeket nyújtsd ki egy picit olajozott vagy vajazott felületen, amennyire lehet kör alakúra, 10-12 cm átmérőjű legyen. Középen az átmérőjénél vágd ketté, így két darab félkört kapsz, ez két samosa lesz.

Formázz a félkörből egy tölcsért. Vedd a tésztát a tenyeredbe, egyenes oldalával fölül. A másik kezed mutatóujját vízbe mártva kend végig az egyenes oldalt, ez lesz a ragasztó. Az egyenes oldalát felénél meghajtva, a sarkokat hajtsd egymásra, az egyik felét visszahajtva a másikra. Az egymásra hajtott felületeket nyomkodd össze, hogy jól tartson a samosa. Így egy olyan tölcsért kapsz, aminek csúcsa az egyenes oldal felezőpontja (a kör középpontja), a tölcsér karimája a félkör kör alakú kerülete.

Az így kapott tölcsért töltsd meg a töltelékkel. Nem kell bele sok, kb. 2-3 teáskanál, a tetején legalább egy ujjnyi rész maradjon tisztán a tésztából, ahol le tudod zárni.

A samosa tésztát lezárni úgy tudod, hogy most a tölcsér karimájának belső oldalát kened körbe enyhén vizes ujjal, majd az egyik felénél visszahajtod egy kicsit – ezt láthatod a következő képen -, és utána a tölcsér tetejének két felét öszenyomkodod. Mivel nem folyós töltelék megy bele, nincs belőle hatalmas probléma, ha lyukas marad, de azért jól zárd le.

A kész samosákat közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd aranybarnára. Fontos, hogy ne legyen az olaj nagyon meleg, sőt inkább csak éppen sisteregjen a beletett samosa tészta. Így sül át a töltelék és a tészta is teljesen. Amikor a samosák már elkezdenek sárgulni, tekerd fel a lángot alattuk, így lesznek igazán szép barnák és ropogósak.

Trükkök, tippek, praktikák:


Samosa tészta, szamósza tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tortilla
Tortilla

A hozzávalókat alaposan összedolgoztam, a vizet szép lassan adagolva öntöttem a lisztkeverékhez. Mikor a tészta egybeállt, annyi darabra vágtam, amennyit tortilla-t szerettem volna...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Grízgaluska ( Daragaluska )
Grízgaluska ( Daragaluska )

-lemérjük a tojásokat hajastól -...ahány gramm a tojás annyi gramm legyen a gríz - feltörjük a tojásokat ..jól .felverjük és lassan belekeverjük a grízt --csak a végén a...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Nehéz
share
UPDATE GUNDEL PALACSINTA
UPDATE GUNDEL PALACSINTA

Megsütjük a palacsintákat a fenti hozzávalókból. Darált diót, édesítővel, rumaromával, reszelt narancshéjjal és kevés tejszínnel összekeverünk (jól kenhető massza legyen) és megt...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk