Hozzávalók egy 27 cm-es tortaformához/8 nagy vagy 10 közepes szelethez
10 dkg hajdinaliszt (Tűz)
8 dkg rizsliszt (Föld)
10 dkg őrölt mandula (Föld)
1 teáskanál sütőpor (Fém)
½ teáskanál só (Víz)
3 tojás szétválasztva, a fehérje felverve (Föld)
1 teáskanál őrölt vanília (Fém) vagy 8 szem kardamom, frissen megőrölve (Fém)
10 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj (Föld)
1 bio citrom héja (Fém) és leve (Fa)
3 dl/25 dkg görög vagy török joghurt vagy tejföl (Fa)
50 dkg bogyós gyümölcs (szeder, málna, meggy, áfonya…) vagy szilva
2 dl méz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze a száraz alapanyagokat: lisztek, sütőpor, só.
A tojás sárgáját keverjük alaposan el a vaníliával, vajjal/kókuszolajjal, citrom héjával és levével, majd a joghurttal.
A száraz alapanyagokat keverjük alaposan össze a tojásos keverékkel.
Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá, majd óvatosan keverjük a lisztes masszához.
A gyümölcsből tegyünk félre 10 dkg-t, amit később nyersen a sütire teszünk. A megmaradt gyümölcs felét keverjük a masszához.
A masszát öntsük egy kivajazott tortaformába vagy szilikonformába.
A gyümölcs másik felét szórjuk a másszára.
Tegyük a sütőbe 40 percre.
Miután megsült, melegen csorgassunk rá mézet, és szórjuk meg gyümölccsel.
Egy gyors bejelentkezés, míg az ízletes és szaftos gyümölcsök szezonja tart. Bármilyen gyümölccsel nagyon finom ez a süti, tehát akár később is süthetjük, de egyértelműen a bogyósokkal, leginkább a szederrel a legjobb. És így különösen szép is. A pite tésztája kicsit hasonlít anyukám meggyes pitéjéhez – azt alakítottam át a barátaim kedvéért gluténmentesre. Búzaliszt helyett hajdina- és mandulaliszt került bele. A másik különlegessége, hogy teljesen cukormentesen készítem a tésztáját – a mézet melegen csorgatom rá, miután elkészült. Így a tésztája szaftos marad, és egyszerre édes, és közben valahogy mégsem. Nekünk az egyik kedvencünk lett az utóbbi hetekben.
A környékünkön rengeteg szeder terem, így a kutyasétáltatás sokszor egyszerre szedergyűjtés is. Sőt a házunk előtt is van két nagy bokor. Előfordul, hogy reggeli előtt kiugrok egy tálkával és leszedem a napi adagot… Remek móka!
*http://otelemesfozes.hu/?q=node/373
A kekszet, a cukrot, a puha margarint, a vaníliás cukrot, és a tejet összegyúrjuk, majd kétfelé vesszük. Egyik felébe belegyúrjuk a rumaromát és a kakaóport, a másik felébe a diót...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKezdd a tészta megsütésével. Kapcsold be a sütőt 175 fokra. Verd fel a tojásokat, majd add hozzájuk sorban a többi hozzávalót is. Öntsd a tésztát egy kissé magasabb falú sütőlemezr...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElőször a tölteléket készítettem el: a pudingporokat lábasba szórtam, hozzáadtam a cukrot, majd a tejet is apránként, csomómentesre keverve. A szokott módon sűrű pudingpot főztem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt melegítsük elő 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat). Vajazzunk ki 2 tepsit, és béleljük ki őket sütőpapírral. Elektromos habverővel keverjük krémesre és simára a vajat a cukorra...
Elkészítési idő: 105 perc Nehézség: Könnyű