3 db burgonya
1 közepes fej karfiol
2 dl (egy bögrényi) friss vagy fagyasztott zöldborsó
1/2 tk. őrölt koriandermag
1/2 tk. őrölt édeskömény mag
1 tk. garam masala fűszerkeverék
1/4 tk. őrölt gyömbér
1 tk. kurkuma
1 tk. só
8-10 szál koriander zöld (elhagyható)
2 evőkanál olaj
Először készítsd el a samosa tésztát, aminek a receptjét a linkre kattintva olvashatod.
Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. Vágd kockákra a krumplit, szedd rózsáira a karfiolt.
Egy nagyobb edényben az olajon (vagy ghín) pirítsd meg a koriandermagot és az édeskömény-magot, nagyjából egy percig. Add hozzá a garam masalát, pirítsd további fél percig, majd végül a szárított gyömbérrel és a kurkumával pirítsd még fél percig.
Add hozzá a zöldségeket – itt most krumplit, karfiolt és zöldborsót, de ezeket a fantáziád és a kamrád tartalma szerint változtathatod -, és jól keverd el, hogy a fűszerek mindenhol átjárják.
Fedő alatt, takaréklángon, időnként megkeverve főzd kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen puhára főnek, szétesnek. Ha szükséges, egy kevés vizet adj hozzá.
A végén egy krumplitörővel vagy a fakanállal törd össze a zöldséges tölteléket. Nem szükséges teljesen pürésíteni, szernitem akkor jó, ha kicsit darabos. Apróra vágott korianderzölddel ízesítsd.
Nyújtsd ki és formázd meg a samosa tésztát, majd töltsd meg a zöldséges töltelékkel. Ennek leírását – egy videóval – a samosa tészta receptnél találod.
Közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd ki a samosákat. A sütési idő kb. 10 perc, és akkor jó, ha nem nagyon forró az olaj, éppen csak sisteregnek a zöldséges táskák, akkor fognak átsülni. Az utolsó egy-két percben csavard föl a lángot, hogy igazán ropogósak legyenek.
Szedd ki egy papírtörlőre, és tálald melegen vagy hidegen a zöldséges samosákat.
A zöldséges samosa, indiai zöldséges táska kiváló előételnek, vagy egy partin vendégváró falatoknak. Egyáltalán nem csípős, ízei ugyanakkor India különleges ízvilágát hozzák el az otthonodba. Kár kihagyni, és hidd el, mindenki imádni fogja!
Az apróra vágott kolbászt összekeverjük a juhtúróval és a felvert tojással, majd a masszát a kenyerekre kenjünk, a tetejükre paradicsomszeletet fektetünk, és betoljuk őket a sütőbe...
Elkészítési idő:A liszthez egy nagyobb tálban hozzáadom az élesztőtó és a vizet. A víz után hozzáadom a sót is. Ezek után a dagasztókar segítségével pár perc alatt masszává gyúrom. 2 Ha szépen ö...
Elkészítési idő:Eine ausreichend große Schüssel bereitstellen. Passt z.B. genau in die Edelstahlschüssel von Ikea (Durchmesser 28 cm und 13 cm Höhe). Nudelwasser zum Kochen bringen. In der Z...
Elkészítési idő:A lisztet az élesztővel összemorzsoljuk, beletesszük a sót, a cukrot, az olaj, és vízzel összedolgozzuk. Kihúzzuk a tésztát, egy nagy méretű tepsit liszttel meghintünk. A tészt...
Elkészítési idő: 30 perc