3 db burgonya
1 közepes fej karfiol
2 dl (egy bögrényi) friss vagy fagyasztott zöldborsó
1/2 tk. őrölt koriandermag
1/2 tk. őrölt édeskömény mag
1 tk. garam masala fűszerkeverék
1/4 tk. őrölt gyömbér
1 tk. kurkuma
1 tk. só
8-10 szál koriander zöld (elhagyható)
2 evőkanál olaj
Először készítsd el a samosa tésztát, aminek a receptjét a linkre kattintva olvashatod.
Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. Vágd kockákra a krumplit, szedd rózsáira a karfiolt.
Egy nagyobb edényben az olajon (vagy ghín) pirítsd meg a koriandermagot és az édeskömény-magot, nagyjából egy percig. Add hozzá a garam masalát, pirítsd további fél percig, majd végül a szárított gyömbérrel és a kurkumával pirítsd még fél percig.
Add hozzá a zöldségeket – itt most krumplit, karfiolt és zöldborsót, de ezeket a fantáziád és a kamrád tartalma szerint változtathatod -, és jól keverd el, hogy a fűszerek mindenhol átjárják.
Fedő alatt, takaréklángon, időnként megkeverve főzd kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen puhára főnek, szétesnek. Ha szükséges, egy kevés vizet adj hozzá.
A végén egy krumplitörővel vagy a fakanállal törd össze a zöldséges tölteléket. Nem szükséges teljesen pürésíteni, szernitem akkor jó, ha kicsit darabos. Apróra vágott korianderzölddel ízesítsd.
Nyújtsd ki és formázd meg a samosa tésztát, majd töltsd meg a zöldséges töltelékkel. Ennek leírását – egy videóval – a samosa tészta receptnél találod.
Közepesen forró olajban (vagy ghíben) süsd ki a samosákat. A sütési idő kb. 10 perc, és akkor jó, ha nem nagyon forró az olaj, éppen csak sisteregnek a zöldséges táskák, akkor fognak átsülni. Az utolsó egy-két percben csavard föl a lángot, hogy igazán ropogósak legyenek.
Szedd ki egy papírtörlőre, és tálald melegen vagy hidegen a zöldséges samosákat.
A zöldséges samosa, indiai zöldséges táska kiváló előételnek, vagy egy partin vendégváró falatoknak. Egyáltalán nem csípős, ízei ugyanakkor India különleges ízvilágát hozzák el az otthonodba. Kár kihagyni, és hidd el, mindenki imádni fogja!
A kovász indításához a legmegfelelőbb a rozsliszt. A fehér lisztből készülő kovász sokkal nehezebben, lassabban fog beérni. Én fele-fele arányban használom a teljeskiőrlésű rozsl...
Elkészítési idő:Mindent alaposan összekeverünk: először a szilárd szekciót, majd utána a többit. Majd egy palacsinta-szerű kivitelezéssel a tűzhelyen kisütjük a masszát.
Elkészítési idő:Az instant kását 80 fokos vízzel kikeverjük, és állni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a növényi joghurtot, állagtól függően adjunk hozzá a joghurtból. Vizezett formába öntjük, majd tálalj...
Elkészítési idő:A gyros fűszerkeverék nélkülözhetetlen alapja a közkedvelt görög ételnek, a gyrosnak. Egyszerű, mindennapos fűszerekből könnyen összeállítható otthon is. Az otthoni változatban a s...
Elkészítési idő: