Bódi Margó recepje: Zserbó:::::::::::: Töltelék: fél kg darált dió; 20 dkg egész dióbél; 1 üveg lekvár; 1 dl rum; 5 csomag vaníliás cukor; 2 dl tej; 1 csomag fahéj; 1 citrom héja lereszelve; 3 evőkanál kristálycukor; 2 evőkanál kakaópor; fél csomag mazsola (ízlés szerint) Tetejére: 2 tábla tortabevonó
Elsőként a tölteléket készítem el. Egy tálba beleteszem a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom reszelt héját, a kristálycukrot és összekeverem. Félreteszem. Közben beáztatom az egész diót a rumba, kevés cukorral, fahéjjal és a mazsolával. Hagyom állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Elészítem a tésztát. A lisztet kevés sóval, a margarinnal, a sütőporral, egy kávéskanál fahéjjal, cukorral jól összemorzsolom. Az élesztőt kevés tejen megfuttatom, majd ráöntöm a masszára. Beleteszem a tejfölt, a töjás sárgáját és egy lágy, könnyű tésztát gyúrok belőle. Ráteszem a lisztezett deszkára és három egyenlő részre osztom. Letakarom egy konyharuhával, és hagyom pihenni. Amíg a tészták pihennek, két deci tejet felforralok, majd beleöntöm a rumos-fahéjas diót, amig előzőleg beáztattam. Öt-hat percit hagyom összefőni, majd leveszem a tűzről, és egy maréknyi darált dióval besűrítem.Egy tepsit kikenek, az egyik tésztát sodrófával véknyra nyújtom és a tepsi aljára helyezem. Megkenem lekvárral, majd a darált dióval egyenletesen megszórom, hogy egy centis tölteléket kapjak. A rumos dióval megszórom, majd a következő tésztát is kinyújtom. Ráterítem a töltelék tetejére, ismét megkenem lekvárral, majd megszóróm darált dióval, majd a rumos-diós töltelékkel. A harmadik tésztát is kinyújtom és befedem vele. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül fél órát sütöm. A tortabevonókat gőz fölött felolvasztom fél deci tejjel és rákenem a sütemény tetejére. Ha kihűlt felszeletelem.
Az elkészítés menete: 1. A liszt, a só és a porcukor elmorzsolása a zsiradékkal 2. A többi tészta képző alapanyagot is hozzá adva a tészta dagasztása, majd a tészta pontos elfele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével és héjával és a puha margarinnal habosra keverjük, majd a fehérjét 3 kanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a "cukorral" habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet és a sütőport. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját és ezekkel is verjük egy kicsit. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a kakaóport,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű