Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zserbó/gondaanyutól


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


:50 dkg liszt
25 dkg vaj
6 dkg cukor
1,5 dkg élesztő
3 kanál tejföl
2 tojás sárgája
csipet só

Töltelék: 25 dkg darált dió ( én 40 dkg szoktam, akkor jó diós )
15-20 dkg cukor
baracklekvár

Csokimáz: 2 dkg kakaó
14 dkg cukor
5 dkg vaj
fél dl víz

Elkészítés:


A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a tejföllel összekevert élesztőt.
Összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük.
Négy cipót formálunk a tésztából és késfok vastagságúra nyújtjuk, 24 x 32 cm körüli tepsibe .
Ki lehet kenni a tepsit vajjal.
Bele fektetjük az első lapot, megkenjük lekvárral, megszórjuk a cukros dió harmadával. Következő lap, töltelék, harmadik lap, töltelék, és végül a negyedik lappal befedjük.

180 fokos sütőben megsütjük, barnásra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Amikor kihűlt elkészítjük a csokimázat.
A cukrot és a kakaót egy kis vízzel kikeverjük, majd kis lángon állandóan keverve sűrűre főzzük. Amikor forr és habosan forr, akkor hagytam abba. A vajjal fényesre keverjük és a süteményre öntjük.
2-3 napig szép fényes maradt, utána matt lett, de akkor már csak pár szeletke volt belőle.

Hosszúkás szeletre vágjuk.

Zserbó/gondaanyutól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Négercsók
Négercsók

A vizet a cukorral és mézzel felforraljuk. A tojásfehérjét habbá verjük a zseléfixel,hozzáadjuk a forró sziruphoz. Habzsákba töltve az ostyalapokra nyomjuk. Gőz felett felolvaszt...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Intelligens krémes
Intelligens krémes

A tojások sárgáját a xilit felével és a vaníliás cukorral szép habosra kevertem, hozzáadtam a vajat, majd a lisztet kanalanként, utána a tejet apránként. A tojások fehérjét a xilit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Bonbon - Tejszínes karamella - OK
Bonbon - Tejszínes karamella - OK

1. A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. 2. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. 3. Alacsony, legf...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Gesztenyés, babapiskótás krémes
Gesztenyés, babapiskótás krémes

Az alap hozzávalóit kevés tejjel jól összegyúrjuk, ne legyen túl ragacsos a kész massza. A gesztenyés masszát egyenletesen egy tálca aljára vagy egy 20*30 cm-es tepsibe nyomogatj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk