60 dkg liszt
1 db tojás (+ 1 db a kenéshez)
10 dkg cukor
15 dkg zsír
1 pohár tejföl
1 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
Töltelékhez:
2 kg alma
25 dkg cukor
őrölt fahéj ízlés szerint
1 citrom leve
kevéske zsemlemorzsa
Egy tálban a lisztet,sót,sütőport és cukrot jól összeforgatjuk.A zsírt belemorzsoljuk a lisztes keverékbe.Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt.Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle.
Kevéske időre félre tesszük míg elkészítjük a tölteléket.
Addig a sütőt előmelegítjük 180C fokra.
Meghámozzuk,lereszeljük és ízesítjük az almát.Majd a levét kinyomkodjuk és serpenyőbe téve kissé megpároljuk.
A tésztát két részre osztjuk.Az egyiket kinyújtjuk,meghintjük zsemlemorzsával,majd a kész tölteléket egyenletesen eligazítjuk a tésztán.A másik tésztából nyújtott lappal letakarjuk.
Villával megszurkáljuk,majd a felvert tojással megkenjük a tetejét.A 180 C fokos sütőben kb.20-25 percig aranybarnára sütjük.
A nyolc tojásból a szokásos módon kakaós piskótát sütünk, egy közepes méretű tepsit sütő papírral bélelünk és gázsütő közepes lángján tű próbáig sütjük. kb 17-19 perc sütőtől függő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a lekvárt és jól elkeverjük. A zsemléket ujjnyi szeletekre vágjuk. A tojásokat felverjük 5 dkg cukrokkal, majd a te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLassú lángon felmelegítem és a kihűlt süteményt beborítom vele.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral felmelegítettem és beleteszem az élesztőt, a szódabikarbónát és felforralom. A liszttel elmorzsolom a vajat, hozzáadom az élesztőt és a tojások sárgáját. Jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű